Fotboll

Bredden är spetsen för V-Södra: ”Knyter samman laget”

Fotboll Medan toppning av lag förekommer på många håll inom ungdomsfotbollen har Värnamo Södras 14-åringar valt en hel annan väg. Där fördelar man speltiden rättvist och det har gett framgångar på det gröna schackbrädet. – Jag tror inte vi har haft ett enda klagomål någon gång, säger tränaren Johan Söderberg.

Värnamo Södra P-07-lag. Foto: Henrik Skoglund

Det är en så kallad krispig hösteftermiddag när Värnamo.nu besöker Gröndal när Värnamo Södra p-07-lag ska genomföra en träning. Vinden friskar i och det är småkyligt i luften.

Kylan verkar dock inte bekymra 14-åringarna som springer in på planen för att delta i träningspasset. Vi är på plats för att prata med tränaren Johan Söderberg angående att det här laget satsar på bredden och att de aldrig toppar laget.

Johan Söderberg är en av fyra tränare i laget. Foto: Henrik Skoglund

För det är nämligen vanligt inom ungdomsfotbollen i dag att klubbarna har två lag i seriespel per ålderskull. Många klubbar delar upp lagen efter hur skickliga spelarna är, men det är inte Värnamo Södras melodi.
– Vi har aldrig gjort det. Även de åren vi har haft två lag så har vi alltid sett till att alla är med. Gärna samtidigt, för vi har resonerat som så att det är bättre att ha några för många på match och hålla ihop gruppen, berättar Johan Söderberg som tränar laget tillsammans med Andreas Östberg, Magnus Lindberg och Denis Catovic.

Hur kommer det sig att ni har fokus på bredden?
– Genom åren när vi har spelat så är det att alla vill slå oss. Så har det i alla fall varit mot slutet. Då finns det vissa lag som tar in någon överårig som är extremt duktig och så låter man han göra hela grejen. ”Långa bollar på Bengt” ungefär och så vinner de och jätteglada, men resten av laget har liksom inte fått spela fotboll och det har vi aldrig förstått.

Johan Söderberg fortsätter:
– Vi förlorade mot Husqvarna för tre år sedan med 15–0 och sist vi mötte dem vann vi med 5–2 på grund av att vi hela tiden främjat spelet och inte brytt oss om resultatet, berättar han innan tränarkollegan Andreas Östberg flikar in:
– Vi har också alltid försökt hålla dem inom samma åldersgrupp. Sedan har vi egentligen samma grupp nu som vi hade för fem år sedan, det är inte många som droppat av. Däremot har det kommit till. Man ser andra klubbar där de har problem och flyttar upp och ner. Till slut har de kanske inte lag kvar.

De flesta är nog överens om att bredd är bra, men det finns också sådana som är missnöjda med ett sådant tänk. Man läser ofta om en mörk baksida inom ungdomsidrotten och det är föräldrahetsen. En hets som kan ta sig uttryck i form av att man exempelvis inte accepterar att speltiden fördelas rättvist, men det är inget V-Södra haft problem med.
– Nej, faktiskt inte. I och med att vi har haft den filosofin som vi haft så har även de som varit lite efter i utvecklingen ändå spelat lika mycket. Vi låter till och med killarna sköta bytena själva på matcherna. Vi lägger oss aldrig i det. Det har funkat helt fantastiskt, så föräldrarna…Jag tror inte vi har haft ett enda klagomål någon gång och det är naturligtvis för att det är bra föräldrar också, säger Johan Söderberg.

Andreas Östberg:
– Vi är väldigt rättvisa, de som tränar och är friska är med och spelar. Det gör att föräldrarna har ingenting att klaga på egentligen.

Förberedelser innan träningen. Foto: Henrik Skoglund

I år spelar V-Södra i en serie. Det innebär att de har många spelare med till matcherna.
– Vi har valt en taktik att om du är hel, frisk och tränar så är du med på matchen och det gör att vi kanske är lite fler på en match än vad många motståndare är. Det kan göra att det blir lite mindre speltid för var och en, men alla får ju vara med och det…
– Vilket gör att vi har en bra lagsammanhållning, flikar Andreas Östberg in innan Johan Söderberg fortsätter:
– Och nummer två är att på grund av det får vi också väldigt bra träningar under veckan. Har du två lag och ska träna med ena halvan, det kanske är sju man på en träning, det blir inte bra. Här har vi ett fullt lag som tränar.

Maximilian Olofsson Viita och Max Söderberg. Foto: Henrik Skoglund

Grabbarna i laget gillar tänket. Målvakten Maximilian Olofsson Viita delar lika på speltiden med sin kollega.
– Vi brukar stå halva matcherna var och det funkar.

Utespelaren Max Söderberg håller med och utvecklar.
– Jag tycker toppning är fel i den här åldern, säger han innan han fortsätter:
– Det knyter samman lagsammanhållningen. Vi har en del som började för ett halvår sedan och de har fått vara med och spela matcher. Det är självklart att de känner att det är roligt att vara med och delta.

Breddtänket har gett laget framgångar på planen och i början av november har de blivit inbjudna till en turnering i skånska Höllviken.
– Det är en elitcup där man försöker samla så bra lag som möjligt i Sverige. Tolv lag är inbjudna och vi var ett av de första lagen som fick en inbjudan, vilket chockade oss lite, säger Johan Söderberg och skrattar:
– För vi ser oss inte som det, vi har aldrig haft någon intention att vara ett elitlag eller elitsatsa utan vi har byggt på bredden, fortsätter Söderberg.
– Så det kanske är ett tecken på att vi gör något bra.

Ledarna i V-Södra har inte fått någon motivering till inbjudan, men utöver breddarbetet tror Söderberg att det kan bero på sättet de spelar fotboll.
– Vi försöker lära killarna dagens fotboll om man säger så, sätta press, sätta fart på bollen, springa mycket…Som vi har tränat på i många, många år. Successivt naturligtvis för att de ska kunna…De växer ju olika killarna. Vi har hela tiden nött på det och det tror jag är nyckeln till att vi har blivit inbjudna.

Hur länge kan man satsa på bredden, kommer man inte tillslut till en punkt där man måste…?
– Vi är ju inte dummare än att vi förstår att efter nästa år kommer de här killarna söka in till olika gymnasium och så vidare. Det är en punkt man kommer till när där livet tar lite olika vändningar. Vad som händer där, vi får se. Vi vet inte riktigt. Men vi har förberett de här killarna så gott vi kan till vad de än vill göra, säger Johan Söderberg.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *