Fotboll

IFK:s talangarbete uppmärksammas: ”Bra att ligga så högt som möjligt”

Fotboll Att IFK Värnamo har en stark ungdomsverksamhet visste vi. Nu har resultatet av årets certifiering från Svensk Elitfotboll kommit och där placerar sig klubben på den övre halvan av de 31 deltagande klubbarna. – Det tvingar en att vara genomtänkt, säger klubbens nytillträdde sport- och akademichef Enes Ahmetovic.

Foto: Jim Carlsson

Varje år utför Svensk Elitfotboll  en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i det så kallade Unicoachnätverket och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts. Syftet skriver man i ett pressmeddelande är att utveckla svensk elitfotboll.

IFK Värnamo är med i detta nätverk och när resultatet av årets certifiering kom häromdagen så placerar sig klubben på plats 14 med tre utdelade stjärnor av fem möjliga. De enda klubbarna som ifjol spelade i Superettan som placerade sig före IFK var Sundsvall och Landskrona. De elva övriga är idel allsvenska klubbar.

”Tvingar en att vara genomtänkt”

Förutom att Enes Ahmetovic är ny sportchef i IFK Värnamo så är han även nytillträdd akademichef. Han understryker att han egentligen inte har någon egentlig åsikt om tilldelningen av antal stjärnor.
– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inget specifikt. Jag tycker att man alltid ska jobba för att ha så mycket stjärnor som möjligt. Men det ska man göra genom att ha en så bra verksamhet på planen som möjligt, säger han och fortsätter:
– Sen är det bra att ligga så högt som möjligt, för ungdomarna idag tittar på hur bra akademierna är.

Klubbarna bedöms efter kriterier som värdegrund och mål med akademin, spelarutbildning, ledarorganisation, faciliteter, skolsamverkan, samarbete med andra klubbar, samt sportsliga resultat av akademin. Enes Ahmetovic säger att han prioriterar det som händer på planen. Men dokumentationen, som lett fram till certifieringen, fyller sitt syfte menar han.
– Det tvingar en att vara genomtänkt. Vad är det man vill med verksamheten, och så vidare.

Före Öster och J-Södra

Med sina 1 794 poäng tilldelades IFK tre stjärnor av Svensk Elitfotboll. Med det placerade man sig före bland annat de allsvenska klubbarna Mjällby och Degerfors. Dessutom hamnade man före både Öster och Jönköping Södra. Endast Kalmar av de deltagande Smålands-klubbarna var före Värnamo.
– Jag kom in som ett blankt papper och tänker det viktigaste framåt är vad som händer på planen.

Om vi tänker framåt, vad tänker du att du vill förbättra i er akademiverksamhet?
– Det vi ska förbättra är att försöka få upp ännu fler spelare till a-laget genom vår akademi. Då behöver vi säkerställa att vi har möjligheter. Något som jag tror är viktigt är att ge spelare som går bra möjligheter att träna på en högre nivå. Till exempel från p16 till u17, u17 till u19 och från u19 till a-lag. Det är något vi varit bra på, men som vi kan bli ännu bättre på. I alla fall i sista skedet, från u19 till a-lag.

Topp tre i rankingen var i tur och ordning Malmö, AIK och Elfsborg.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *