Fotboll

IFK:s U-21-lag premiärspelar på måndag

Fotboll På måndag, dagen efter den allsvenska premiären, kickar IFK Värnamos U-21-lag igång säsongen med hemmamatch mot Helsingborg. – Prioriteringen är att ge killarna som inte startar i a-lagets matcher en bra matchmiljö, berättar tränaren Tony Johansson.

Tony Johansson är tränare för U-21-laget. Foto: Jim Carlsson

Det är lätt tro att U-21-serien bara innehåller spelare under 21 år. Men så är inte fallet. Ålderbegränsningen slopades för några år sedan. Men namnet lever kvar. I stället funkar U-21-lagen som en miljö för a-lagets bänkspelare att få speltid.

Eftersom laguppställningarna varierar från match till är det svårt att sätta upp en målsättning för hela säsongen.
– När vi väl spelar matcherna så tävlar vi ju, då vill man vinna. Det är en serie där vi spelar om SM-guld, men prioriteringen är att ge killarna som inte startar i a-lagets matcher en bra matchmiljö, berättar tränaren Tony Johansson som även är hjälptränare i a-laget.

Spelar på samma sätt som a-laget

Policyn man har i IFK Värnamo är att de som sitter på bänken i a-laget ska spela med U-21 i närtid.
– Sedan finns det ju alltid undantag, det kanske är bättre att någon tränar eller att någon annan vilar.

U21-laget spelar på samma sätt som a-laget och jobbar med samma fasta situationer.
– Det är jätteviktigt i och med att i en bra värld där vi är hyfsat skadefria så ska ju merparten av spelarna komma från a-laget och då säger det ju sig självt att vi spelar som vi tränar och det vi trycker på i offensiven och defensiven. Man ska känna igen sig, säger Tony Johansson.

Förutom en plats för a-lagsspelarna att spela så fungerar även U-21 som en bra brygga för akademispelarna att närma sig a-laget.
– Det är jättebra för de här unga killarna att känna på hur det är. Det går lite fortare än det gör i U-19-serien till exempel. Ofta möter man bra lag och det brukar ofta vara välspelade matcher med bra tempo. Så det är jättegivande.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *