Fotboll

Islands framfart märks i Hok

Fotboll I Hok bor ett antal islänningar och Thrainn Jensson är en av dessa som lever för fotboll just nu

Thrainn Jensson

Efter Islands succématch mot Argentina där de fick en poäng efter 1-1, sökte jag upp Thrainn för att höra hur han har det.

– Normalt sett är jag för nervös för att titta, säger Thrainn men igår såg jag varenda sekund och är stolt och imponerad. Tänk dig själv tillägger han, ett land stort som Jönköpings län är med i fotbolls-VM – hur stort är inte det.

Hur kommer det sig att Island är en sådan idrottsnation?

– Svårt att säga, menar Thrainn men en liten nation sluter sig samman för att visa omvärlden att vi kan är en möjlig orsak. Att dessutom ställa upp för varandra finns som ett mantra.

– För två år sedan när Island var med i EM i fotboll mötte vi Portugal med Ronaldo i spetsen, han avlossade elva skott och gjorde noll mål. Igår var det Messis försök, han sköt elva skott och gjorde noll mål. Då var ändå ett av skotten en straffspark.

Nu går VM vidare och jag frågar Thrainns sambo Davorka, med rötterna på Balkan och hennes känslor eftersom Kroatien spelar i samma grupp som Island. Hon tittar på mig och fyrar av ett leende och säger att hon är nog mer islänning än Thrainn. Några bekymmer i det gemensamma hemmet lär det inte bli. Skulle det bli så att nästa veckas match mellan Island och Kroatien blir avgörande för vilken nation som går vidare så verkar det bara finnas vinnare.

– Vi är många islänningar spridda runt om i världen och jag tror att alla är häftigt engagerade i Fotbolls-VM, säger Thrainn. Bara i Berlin samlades omkring 2000 islänningar framför storbildsskärmen och njöt av föreställningen och i Ryssland finns omkring 10% av landets befolkning för att köra vulkanen mot framtida segrar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *