Mål av Claesson när Sverige EM-vann

Fotboll Viktor Claesson svarade för 2–0-målet när Sverige vann över Rumänien med 2–1.

Viktor Claesson. Arkivbild

Sverige hade 2–0 men det blev lite nerv i matchen när rumänerna reducerade med drygt en halvtimme kvar av matchen. Robin Quaison svarade för Sveriges första mål.

– Jag tycker vi vinner rättvist och är det bättre laget. Men som match böljar det lite för mycket för att jag ska vara riktigt nöjd, det är ett spel som Rumänien är bättre på. Men jag är jättenöjd med segern, och ser många fina tendenser i vårt spel, säger förbundskapten Janne Andersson till förbundets hemsida.

Uppladdningen var kantad av återbud och skador, men den svenska lagmaskinen levererade tre poäng i EM-kvalets första match. Robin Quaison gjorde sin första tävlingsmatch från start, och tackade med att göra matchens första mål.

– Jätteskönt att göra mål och hjälpa laget att vinna här hemma på Friends. I andra halvlek kunde vi gjort det bättre, vi bjuder in dom lite när dom gör mål. Men man ska inte klaga när vi vann, sade Robin Quaison.

• Lustig fick utgå
Matchinledningen var jämn. Sverige kontrollerade spelet medan Rumänien riktade in sig på snabba omställningar. Mikael Lustig tvingades utgå med skadekänning efter drygt 20 minuter, men den svenska backlinjen agerade trots manfall före och under match samspelt och lugnt.

Quaison gav Sverige ledningen i 33:e minuten efter fint förarbete av Emil Forsberg och Ludwig Augustinsson. Resten av första halvlek tillhörde Sverige, och Viktor Claesson utökade ledningen till 2-0 efter en retur på ett inspel från Emil Krafth.

– Vi tar tag i matchen inledningsvis som vi ville, men tappar lite boll i farliga lägen. Det känns inte riktigt bra även om dom inte skapar några jättechanser. Sen gör vi två mål, och det är ett antal fina anfall som ligger bakom. I andra halvlek är det ganska jämnt, men när dom gör 2-1 blir det en mental match som vi får gå. Vi kunde ha dödat matchen tidigare tycker jag, säger Janne Andersson.

Rumäniens inhoppare Claudiu Keserü satte reduceringen med en halvtimme kvar att spela. Rumänien hade bud på kvittering, samtidigt som Sverige hade rejäla målchanser från Marcus Berg och Alexander Isak.

Med första segern bärgad väntar nu ny match på tisdag: Norge borta på Ullevål, avspark 20.45 (matchen sänds i TV4).