Fotboll

Skoglund: Alla har fel – Då uppstod ”Alla har en ko i Värnamo”

Fotboll Ja. Det stämmer att det var Hammarbys supportrar som uppfann ramsan ”Alla har en ko i Värnamo”. Nej. Det stämmer inte att ramsan uppstod under Värnamos och Hammarbys möten i Superettan. Uppkomsten sträcker sig längre tillbaka än så.

Foto: David Alin och Tero och Anette Hedin Väisänen.

Värnamos anhängare har tagit ramsan till sig och gjort den till sin egen. Redan förra tisdagen så uppmärksammades detta av Expressen när lagkaptenen Freddy Winsth fick förklara hur i all världen den uppstod.
– Den myntades av Hammarby när de var i superettan, 2012 eller 2013. Det är de som har dragit i gång den och den har hållit i, sa han till tidningen.

Även Värnamo Nyheter har forskat i saken och kom fram till samma slutsats.
– Det var för några år sedan när IFK spelade borta mot Hammarby som deras klack körde igång och sjöng, ”Alla har en ko i Värnamo”. Vi tog det med glimten i ögat och några i föreningen tyckte att det här spinner vi vidare på, berättade Eva Fälth som är engagerad i IFK Värnamo för VN.

Det stämmer att det är Hammarby-fansen som uppfann dängan. Men det stämmer inte att det var i Superettan ”för några år sedan”.

Sommaren 2004. HV 71 hade nyss tagit SM-guld, Lena Philipsson hade ont och Göran Persson regerade landet med fast hand.

IFK Värnamo hade något oväntat skrällt sig fram till den fjärde omgången av Svenska cupen genom att i tur och ordning slå ut Ängelholm, Boden och Visby Gute. I den fjärde omgången väntade Hammarby på Finnvedsvallen.

Det var mitt i sommaren och jag kommer inte ihåg vilken veckodag matchen spelades, men folk hade troligtvis semester då det var många Hammarby-fans på plats. Jag var själv där och har hyfsade minnesbilder från eventet.

Det blev oväntat tufft för allsvenska Hammarby och det krävdes straffar för att skilja lagen åt. Stockholmarna drog dock det längsta strået.

”Alla har en ko i Värnamo”, skanderades från den läktarsektion som Bajen fans blivit tilldelade. Humorn var stor när speakern mot slutet av matchen tog till orda och tackade alla för visat intresse samt meddelade att det minsann var efterfest på Mejeriet efteråt. Meddelandet drog ner skrattsalvor från, vad jag minns, hela vallen. Hånet mot landsbygden från storstadsmänniskorna späddes på ett humoristiskt sätt på den där ljumna sommaraftonen.

Jag forskade lite i Hammarbykretsar för att om möjligt få tag i någon som delar min minnesbild. Efter att ha blivit rekommenderad att vända mig till jordbruksverket med min fråga så dök det sedan upp ett intressant spår. En person som delar min minnesbild och även kunde ge ett namn på upphovsmannen. Kurt Larsson ska den fyndige mannen heta, och visst låter namnet som taget ur en novell om en månskensbonde?

Längre än så har jag tyvärr inte kommit i mitt detektivarbete. Men vi kan i alla fall slå fast att ramsan har över 15 år på nacken och att upphovsmannen troligtvis heter Kurt Larsson.

Kurt, om du läser detta. Vänligen hör av dig så jag kan få intervjua dig.

”Alla har en ko i Värnamo!”

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *