Fotboll

Skoglund: Diego, Jean-Pierre och Bagarmossens Maradona

Skoglund: Diego, Jean-Pierre och Bagarmossens Maradona

Fotboll Klockan 16.00 i dag är det avspark för VM-finalen i fotboll mellan Argentina och Frankrike. En final som väcker barndomens minnen för Henrik Skoglund.

Foto: Skärmdump från Youtube och David Alin

Det var helt omöjligt att ta bollen från Jockes hyperkänsliga fötter när vi spelade fotboll ute i trädgården. Min barndomskompis, som på den tiden var en stor supporter till AIK, kunde göra de mest häpnadsväckande trick med fotbollen. En naturbegåvning som sedermera kom med i Stockholms stadslag och elitpojklägret i Halmstad. Av olika anledningar blev det ingen fotbollskarriär för Jocke, som numera dessutom är en stor supporter till Hammarby.

Det var sommaren 1986 och på dagarna jagade jag livet ur mig för att få låna bollen från Bagarmossens Maradona. På kvällarna kollade vi på fotbolls-VM i Mexiko och det var där och då som jag som åttaåring fick upp ögonen för ”Den störste”, Diego Armando Maradona!

Den lille argentinaren kunna göra precis som han ville på den gröna gräsmattan och när det vankades VM-final mellan Argentina och Västtyskland så höll alla i rummet som fyllt tvåsiffrigt på Västtyskland med argumenten: ”De är från Europa och Maradona är dum”.

Sånt där sket jag och Jocke högaktningsfullt i under matchen. Vi låg på mage framför tv:n och kunde sedan räcka lång tunga åt de övriga i församlingen när det stod klart att Argentina vunnit.

Där och då väcktes en kärlek till Argentina.

1992. Jag var 14 år och minns jag rätt så var detta den första sommaren som inte spenderades med Bagarmossens Maradona. Jag minns inte heller om jag någon gång lyckades ta bollen från honom. Troligtvis inte.

Sverige arrangerade EM detta året och på förhand pratades det väldigt mycket om Frankrikes megastjärna Jean-Pierre Papin, JPP. Såklart såg man fram mot att få se honom i dumburken, för att döma av allt snack så var han något alldeles extra och sånt ville man för allt i världen inte missa.

Sverige lyckades kryssa mot Frankrike i premiären som slutade 1–1. Naturligtvis var det JPP som nätade för fransoserna. Fransmännen lyckades bomma slutspelet efter förlust mot sensationen Danmark efter att Lars Elstrup satt dit segermålet i matchminut 78 på Malmö stadion.

Men givetvis var det JPP som nätade återigen för fransmännen. Jag kan väl inte säga att vare sig Papin eller Frankrike satte något större avtryck hos mig under den turneringen. Men Papin satte sig ändå och jag kan inte riktigt förklara varför, men jag antar att man inte kan göra annat än att älska en målskytt.

Maradona och Papin är bara två som fastnat hos mig genom åren. Men Maradona är helt klart den störste, kommer det någonsin komma fram en liknande spelare? Vinner Messi guld idag så lär han väl segla upp på samma nivå som Maradona i mångas ögon. Men för mig blir ingen större än Diego.

Argentina och Frankrike har mötts vid tre tidigare tillfällen i VM-sammanhang. Sydamerikanerna har 2–1 i matcher, Frankrike vann dock det senaste mötet 2018.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *