Fotboll

Skoglund: Ska drömmen dö redan innan pingst?

Fotboll Damernas division 4-fotboll kommer till kommande säsong förändras radikalt. Något Henrik Skoglund inte alls gillar och han menar att det tar död på drömmen om avancemang redan tidigt på säsongen.

Bild från en av SIS matcher förra säsongen. Foto: Per Bunnstad och David Alin

Enligt vad som framkom i serieförslaget för damernas division 4 så kommer de åtta serierna lottas om efter våren. Lagen möter varandra endast en gång och sedan går de fem främsta vidare till så kallade uppflyttningsserier och resten spelar lika mycket så kallade fortsättningsserier.

Jag kan gilla upplägget så till vida att det kommer skapa mer spänning kring strecken då färre matcher gör att varje omgång blir mer betydelsefull. Man har liksom inte råd att förlora två-tre matcher på raken i inledningen, för då halkar man obönhörligt efter strecket alla vill vara över.

Men det är här pudelns kärna ligger. För de lag som spelar fortsättningsserierna på hösten finns ingenting annat än en medalj till seriesegraren att fajtas om. En medalj alltså? Det finns ingen som helst chans till uppflyttning för de lag som bommar den ädlare serien. Något jag kan tycka är väldigt dumt.

För det ju som så att det som håller lågan brinnande bland alla inblandade kring en klubb är ju just möjligheten att avancera i seriesystemet, att drömmen lever trots hur knackigt säsongen än börjat. Den drömmen plockar man nu bort helt och hållet då loppet förmodligen är kört redan till pingst för ett lag som inleder svagt.

Låt oss ta ett exempel:

Vi har ett lag med uttalad målsättning att ta klivet till division 3 och det är även med den målsättningen som man lyckas locka spelare och sponsorer till laget. Men man drabbas av tuffa skador under inledningen och under första halvan lyckas man endast ta en poäng och loppet är mer eller mindre kört, då spelar det ingen som helst roll om man skulle gå rent resten av säsongen, tåget gick redan under de fem första omgångarna.

Jag är rädd att detta kan ta död på motivationen hos många spelare och ledare.

Jag är ju inte dummare än att jag förstår att det troligtvis finns någon rimlighet bakom omstruktureringen. Dock kan jag inte begripa vilken anledning det skulle vara.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *