Fotboll

Skoglund: Tänk stort, politiker

Fotboll På torsdag tas de inledande besluten i fullmäktige kring en ny fotbollsarena i Värnamo. Även om detaljerna inte kommer avgöras då så är det av största vikt att man redan nu börjar tänka stort. Det får inte bli en halvmesyr.

Foto: David Alin och Pixabay

Jag ska börja med att säga att jag inte kräver att IFK Värnamo ska få en ny arena som ens är i närheten av lika flådig som den på bilden. Men det var den enda passande bilden jag hittade på en modern arena.

Då jag inte kan alla detaljer i fallet så aktar jag mig för att hänga ut kommunen. Men jag hörde för ett tag sedan om en kommun i landet som byggt en ny sporthall där de större föreningarna i trakten skulle hålla till. Vi pratar klubbar på högsta nivå inom sina idrotter.

En stor och generös investering, absolut. Det var bara det att man höll åskådarantalet till ett minimum, plus att man från kommunens sida fullständigt bortsåg från vikten av sponsorytor.

För det är ju så inom den moderna idrotten att arrangemangen har blivit en mötesplats där kontakter inom näringslivet kan knytas och förädlas. Det funkar inte som det gjorde förr att folk gick på match och nöjde sig med en korv med bröd.

Företagare har sett nyttan med att förena nytta med nöje i samband med idrottsarrangemang. Det ska inte vara en blaskig kaffe till affärssamtalet, utan gärna ett glas rött och ett sammanträdesrum att träffas i innan man går ut och sätter sig i logen.

Möjligheterna att träffa affärskontakter i samband med match gör att företagare är villiga att sponsra klubben. Låt oss heller inte glömma att regionen är ytterst företagsrik.

Låt oss leka med tanken att den nya arenan i Värnamo får en publikkapacitet på 6 000. Det låter lagom och bra att börja med. Då är det väldigt viktigt att man från kommunens sida faktiskt tar höjd för möjligheterna att bygga ut.

”Varför det? Det finns inte publikunderlag i Värnamo för mer än 6 000”, säger säkert någon nu.

Absolut, jag köper det. De enda gångerna skylten med ”Slutsålt” lär dyka upp är när storklubbarna kommer på besök. Vi pratar kanske fyra gånger per säsong.

Men hur kommer det se ut om tio år? Jönköpings Södra håller på att haverera fullständigt och riskerar i skrivandets stund att åka ur superettan. Vilket håll är Öster på väg åt? Minns att HV71 länge och väl, och fortfarande, drog mängder med publik långväga ifrån. De var hela länets lag innan Växjö kom upp.

Vad är det som säger att inte IFK Värnamo kan sitta i en liknande situation om 10-15 år?

Sporthallen som jag beskrev i inledningen av denna text går inte att bygga ut. Den kommer för evigt vara begränsad i sitt publikantal och det i kombination med avsaknaden av sponsorytor och loger gör att klubbarna som nyttjar arenan är förhindrade att växa ekonomiskt.

Tänk inte bara fotboll

Det har varit mycket fokus på IFK i denna krönika. Troligtvis kommer det väl bli så att fler lokala fotbollsklubbar kommer få nyttja den nya fotbollsarenan.

Men man bör även tänka större än så. Här har nämligen Värnamo alla tiders möjlighet att sätta sig i regionens förarsäte gällande att bli evenemangsstaden nummer ett. Tänk en magisk sommarkonsert med Lars Winnerbäck eller Gyllene tider på arenan en ljummen sommarkväll.

Eller varför inte slå på riktigt stort och lägga ner kylrör under gräsmattan och ansöka om att arrangera sm-finalen i bandy? En sådan lösning finns bland annat i Oskarshamn där man lirar bandy på fotbollsplanen under vinterhalvåret.

Hur tänker man kring restauranger och barer i och kring arenan? Här finns ju möjligheter att få till ett evenemangsområde utan dess like.

Jag är inte så väl bevandrad i Värnamo. Det ska jag erkänna. Jag vet att denna tanken är helt orealistisk med tanke på förtätningen i Värnamo city, men visst hade det varit drömmen att smälla upp ett fotbollsstadion centralt i staden?

Jag tycker nämligen att det överlag är väldigt tråkigt när idrottsanläggningar av evenemangsformat hamnar i ytterkanterna av städerna. På rak arm kommer jag bara på Göteborg som en stad som lyckats hålla det hela centralt. Jag pratar då om Scandinavium och Gamla Ullevi.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *