Tre blytunga IFK-poäng mot HBK

Fotboll IFK Värnamo tog i dag ett stort steg mot att undvika direktnedlyttning i superettan. Samtidigt som Landskrona fick storsmörj i Växjö vann IFK med 3–0 mot självaste Halmstads BK.

Det var tre blytunga poäng som följde med i Ivar Svenssons spelarbuss upp i skogarna genom Halland och västra Småland. 3–0 kan låta överraskande mycket, men det var tvärtom.

Faktum är att det kunde blivit 5–0 då IFK hade andra halvleks två klart bästa chanser.

Men, att gå till pausvila med 3–0 i ryggen var förstås tryggt och stärkte de för dagen rödklädda IFK-spelarna.

Flyt kan man inte beskylla IFK ha haft under resans gång, men lite av den varan kom retroaktivt denna lördagseftermiddag vid ån Nissan.

Först en straff i nionde minuten då IFK:s HBK:are Rasmus Wiedesheim-Paul trycktes ned eller undan. Sådana straffar har IFK fått emot sig tidigare, inte med sig. Och, när Pär Cederquist laddade med lite extra krut i dojan satt 0–1 utan pardon.

Sedan avgjordes matchen med facit i hand sista fem minuterna i första halvlek. IFK hade hörna, Freddy Winst slog den och Alexander Achinioti Jönsson nickade obevekligt in 0–2. HBK var skakat och kom inte över kallduscharna utan fick en till när de på ny Winst-hörna gjorde självmål, 0–3.

– Vi försvarade oss bra från början och fick HBK att inte springa så mycket. Vi kunde kontra, fick straffen, men sedan blev vi passiva, tyckte IFK:s tränare Roar Hansen.

”FÖRTJÄNADE INTE 3–0”

Ja, det var mycket HBK en lång stund.

– De hade tryck på oss och jag gillade inte de tendenserna. Det var nästan så man skällde i paus, avslöjade Roar.

Men, i slutet av halvleken minskade nog hans oro.

– Plötsligt fick vi lite spring i benen och plötsligt fick vi valuta på fasta situationer, vilket vi inte fått tidigare. Två hörnmål är vi inte bortskämda med, menade Hansen.

Därför hade IFK 3–0 med sig in i pausen.

– Men, det förtjänade vi inte.

Skit samma, det är målen som räknas.

– I andra förstod vi att HBK skulle pressa på, men vi stod emot, gjorde tidiga byten för att stärka upp.

En jättechans hade Halmstad, men Claudio Perez rensade på mållinjen.

Och, nya kontringslägen fick Värnamo. Som borde resulterat:

Minut 76: Cederquist i läge, men för trångt och i stället skulle Gama dos Santos bara trycka in bollen, men något var i vägen.

Minut 89: Alexander Henningsson i friläge, men kom kanske för nära målvakten som lyckades få ett ben i vägen.

Strunt i det. Vinst borta med 3–0 mot Halmstad räcker mer än väl.

– Jag är jättenöjd hur vi förvaltade matchen, men kampen för oss går vidare.

Ja, IFK är definitivt inte ”världsmästare” efter det här, men onekligen är läget där nere betydligt bättre än det var i går.

Stort beröm till hela det röda gänget, men extra plus till Joakim Wulff i målet, Alexander ”A¬” Jönsson på mitten och Lumala Abdu på högerkanten.