Fotboll

En Värnamobo med OS-guld

Fotboll I fredags spelade det svenska damlandslaget OS-final i Japan med bland andra Bredarydstjejen Anna Anvegård i truppen. En Värnamobo har faktiskt blivit olympisk mästare i fotboll och han är starkt engagerad i IFK Värnamo.

OS-guldet från 1988 smakar gott än i dag

Det handlar om Evgueni ”Schenka” Kouznetsov som numera tränar IFK Värnamo P 19 och som är Värnamobo sedan 2014. Han är uppvuxen i staden Jaroslav 25 mil norr om Moskva. Han föddes 1961 och började spela fotboll. Han var så framgångsrik att han värvades till Spartak Moskva där han blev fotbollsproffs och även landslagsman. Det finns de som tänker på Jaroslavl som tidigare HV-spelaren Stefan Livs klubb. Den så tragiska flygolyckan i Jaroslavl ägde rum den 7 september 2011, då ett passagerarplan av typen Jakovlev Jak-42, med hela ishockeylaget från Lokomotiv Jaroslavl från högstaligan KHL ombord, störtade nära Jaroslavl i västra Ryssland.

Evgueni Kouznetsov har annars mer positiva minnen från Jaroslavl.

– Det var när jag gjorde militärtjänst som man hittade mig på något sätt från Spartak Moskva, som för övrigt långt före dess var mitt favoritlag, säger Evgueni Kouznetsov.

Det blev flera framgångsrika år i högsta ligan som två mästerskapssegrar, tre andraplatser och två brons. Totalt blev det nio år i högsta ryska ligan.

Evgueni Kouznetsov.

• Heltidsproffs
– Vi var heltidsproffs och tränade jämt. Vi kunde knappt träffa våra familjer. Var det inte matcher och vanliga träningar så var det träningsläger och landskamper, säger han.

1984 skulle det vara dags för ett OS för det sovjetiska lag som vunnit gruppspelet.
– Vi grät nästan när det stod klart att det inte skulle bli någon resa till Los Angeles då Sovjet bojkottade OS.
Man gjorde motsvarande som USA gjort 1980, bojkott av OS i Moskva.


1988 var Evgueni Kouznetsov 27 år och lite på toppen av sin karriär. 27 år har länge noterats som den bästa åldern för en fotbollsspelare. Mittfältaren fick givetvis spela i det sovjetiska landslaget under OS i Sydkorea.

I grupp A spelade för övrigt Värnamosonen Jonas Thern, numera en av två tränare i IFK Värnamo i superettan. I B-gruppen visade de sovjetiska spelarna att de var ett av favoritlagen.
Sverige fick möta Italien i kvartsfinal och föll efter förlängning med 1–2. Sovjet tog sig an Australien och vann med klara 3–0. I semifinalen var det Italien och Sovjet som drabbade samman, alltså nära att Evgueni Kouznetsov fått möta Jonas Thern. Sovjet vann över Italien med 3–2 efter förlängning. Ryssarna vann sedan finalen med 2–1 mot Brasilien som hade världsspelaren Romario i sitt lag och i övrigt bland andra Jorginho, Neto, och Ademir.

– Inför finalen fick vi flytta till OS-byn och det var en fantastisk upplevelse. Mindre roligt var de vilda festerna och vi åkte i stället till en båt i hamnen för att förbereda oss inför finalen.

Sammantaget blev OS ett minne för livet:
– Det var en underbar upplevelse, min största inom fotbollen, säger ”Schenka” om OS-guldet.


• Norrköping nästa
1989 spelade Spartak Moskva avgörande match för guldet i den sovjetiska ligan. Motståndare var Dynamo Kiev och Spartak med bland andra Schenka vann med 2–1.
– Norrköpingsledningen satt på läktaren och jag fick en förfrågan om att åka till Sverige och spela med IFK Norrköping. Det hade släppt lite med möjligheterna att spela utomlands och jag tackade givetvis ja, säger han.
Familjen följde med och det blev en framgångsrik tid i den allsvenska klubben.
Det var kanske tänkt med bara något år i Sverige men Schenka stannade kvar och nu har det blivit drygt 30 år i Sverige och i dag är han närmast rotad i Värnamo.
En orsak till att det inte blev resa till Ryssland igen var oroligheterna 1993 sedan gamla Ryssland fallit. Han tänkte på säkerheten för sin familj. Den stora inflationen gjorde att familjens sparade slantar i hemlandet bara försvann.


• Fler klubbar
Karriären fortsatte även efter det allsvenska spelet i Norrköping. Mittfältaren blev spelade tränare i Skellefteå och sedan spel i Växjöklubben Öster och i Mjällby. Han hann även med att 1995 spela för ryska Lokomotiv Moskva och 1996 för sydkoreanska Chunnam Dragons.

Han kom mer och mer in på tränarskapet som 1998 i Karlskrona och 2000 i Öster, som han var med om att ta tillbaka till allsvenskan. När det inte gick så bra så fick tränaren lämna…
– Det är bara att acceptera. Det är så det är. Jag tänker aldrig på prestige utan det är bara att försöka göra sitt bästa.

Det blev senare återkomst till Öster
– Öster ville ha tillbaka mig dit men det gick inte att rädda kontraktet…


• Sju år sedan till Värnamo
2014 kom han till IFK Värnamo. Han hade kontakt med dåvarande A-lagstränarna Tony Johansson och Jörgen Pettersson och valet av ny klubb var inte svår. Han har sedan dess varit tränare för antingen P 19 eller P 17. Just nu lotsar han P 19 till troligt avancemang till superettan P 19 år 2022.

– Vi behöver bättre motstånd, säger han och tänker på hur pass överlägset IFK P 19 verkar vara i division 1 i år.

När vi sammanstrålar med Schenka på Finnvedsvallen har IFK Värnamo precis avslutat sin match i superettan mot Eskilstuna. Schenka har inte sett den utan anlände nästan samtidigt som den matchen var slut:
– Vi har mött Sylvia i Norrköping med vårt P 19, berättar han.
Det var avresa klockan 09.15 och tolv timmar senare var den fotbollsresan avslutad. Inte oväntat vann IFK. Det blev hela 6–0.
Det blir mycket fotboll för den olympiske guldmedaljören från Värnamo.


• Fyller 60 år om tre veckor
Vi får också passa på att gratulera Evgueni ”Schenka” Kouznetsov som den 30 augusti fyller 60 år.

IFK Värnamo P 19 mot Malmö FF år 2020

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *