Fotboll

Viktor Claesson uttagen i VM-kvalet

Fotboll I dag presenterade förbundskapten Janne Andersson truppen inför kommande VM-playoffmatch mot Tjeckien och eventuell match mot Polen. Truppen består av 25 spelare och Viktor Claesson från Värnamo är en av de uttagna.

Bland de övriga uttagna märks Branimir Hrgota som har Jönköpingsklubben IK Tord som moderförening. Han har även spelat i Jönköpings Södra IF.

Herrlandslaget börjar samlingen med match mot Tjeckien hemma på nationalarenan den 24 mars.

Det har varit minst sagt en turbulent uppladdning inför samlingen med allt som hänt kring kriget i Ukraina och uteslutningen av Ryssland i kvalet. Hur har du upplevt senaste veckorna?

– Först och främst så tror jag att alla som följt kriget i Ukraina har påverkats starkt av det lidande som befolkningen där går igenom. Fotbollen kan kännas rätt futtig i sammanhanget men jag tror samtidigt att det är viktigt att vi försöker göra vad vi kan för att försöka påverka utvecklingen i rätt riktning. Utifrån det tycker att det är ett bra ställningstagande som SvFF förbundsstyrelse tagit. Men för min del och för oss som jobbar kring laget så ligger fortsatt allt fokus på matchen mot Tjeckien.

Du väljer att ta ut en trupp med 25 spelare. Två nya offensiva krafter i Anthony Elanga och Branimir Hrgota. Varför väljer du att ta ut dem?

– Anthony har ju vi följt noga och han har gjort ett positivt intryck både i U21-landslaget och i klubblaget. En snabb och duktig djupledsspelare och en bra avslutare. Vi har haft en del kontakt den senaste tiden och det ska bli kul att få in honom i vår verksamhet. Branimir är också en spelare som vi följt. Han är en poängspelare som stått på tröskeln till A-landslaget under en tid men nu kändes det rätt att ta med honom.

Zlatan Ibrahimović är tillbaka i landslaget igen trots många skador på senaste tiden. Hur ser du på hans status?

– Han har kämpat med några skador men är på väg tillbaka. Jag tänker mig inte honom som en startspelare i 90 minuter i första hand, men det har varit väldigt tydligt i våra samtal att Zlatan vill vara en del av det här laget. Med sina spetsegenskaper på plan och rutin och ledaregenskaper utanför plan kommer att hjälpa laget.

Hur ser du på motståndet i första matchen mot Tjeckien?

– Tjeckien är ett välorganiserat, fysiskt och bra fotbollslag. Så sent som i somras så tog man sig vidare till en kvartsfinal i EM efter att ha vunnit mot Holland. Tittar man på spelarnas klubbadresser så är det många spelare som spelar på hög nivå ute i Europa. Det kommer bli en ordentlig kamp och vi ska göra allt för att vinna matchen.

Det väntas bli fullsatt på Friends arena. Har du någon hälsning till fansen?

– Kom och stötta oss. Det betyder otroligt mycket för oss och är en stor anledning till att vi gjort så bra resultat på Friends.

Viktor Claesson. Arkivbild

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *