Vilket dramatiskt slut när IFK-dam vann

Fotboll IFK Värnamos damer hade övertag och ledning i 90 minuter. Då kvitterade FC Hessleholm, men i tredje tilläggsminuten avgjorde Linnéa Aronsson och IFK vann med 2–1 (1–0).

Värmen slog till rejält då damtvåans seriespel vände. För IFK:s del hemma mot FC Hessleholm, ett lag de mötte i premiären i våras. Då blev det 0–0 på skånsk mark.

Sedan dess har IFK gjort många charmanta insatser och tog i dag emot Hessleholm som serieledare med 26 poäng och fantastiska 44–3 i målskillnad. Men, på samma poäng fanns Älmhult plus Osby, som dock spelat en match mer.

Hessleholm kom till Finnvedsvallen med två raka förluster. Först 0–1 mot Ljungby, senast hela 0–6 mot Älmhult.

Hemma ska IFK bestämma och dirigera och gjorde så ock. Tiotalet avslut levererades in första halvlek, men den exakta skärpan fattades. Linda Persson hade bästa läget i 28:e minuten, men sköt rakt på målvakten. I  jakten på returen blev Linda ”illa behandlad” och domaren blåste straff. Den slog Fanny Holmberg hur säkert som helst och 1–0.

Hessleholm hade så långt inte haft ett enda avslut. Det första kom i 33:e minuten, men bollen for över Kajsa Pruners ribba. Jätteläge att kvittera hade skånskorna strax före pausen. IFK slarvade bort bollen, och gästerna fick bra lobbläge, men bollen utanför.

Stolpskott och kvittering

Efter pausen hade IFK precis som tidigare stort bollinnehav, men svårt att spela till sig bra lägen. I stället stack de helrosa gästerna upp med ett avslut – i stolpen.

– Lugnare passningar, manade tränaren Willy Gollwitzer, från hemmabåset.

Exakt, det togs för många dåliga beslut. Flera spelare kan mycket bättre.

1–0 är inte mycket att gå på och slutet närmade sig. Hessleholm hade kontrat ett antal gånger, men sprang ideligen offside med flera meter.

Så också då klockan närmade sig 90 minuter, men någon signal kom inte och hastigt och lustigt låg bollen i hemmamålet, 1–1.

Men, domaren hade lagt till tid och det räddade IFK som tryckte på för allt de kunde. Och, sista ordet fick Linnéa Aronsson då hon i kalabaliken nickade in 2–1. Sedan återstod bara avspark och slutsignal.

– Inte bra för hjärtat, pustade IFK-tränaren Willly Gollwitzer, och ansåg:

– Vi ska avgöra långt tidigare. Vi hade ju tiotalet chanser.

Så var det och IFK kom undan med blotta förskräckelsen. Emma Lorenzen fick pris som bästa hemmaspelare, och vi vill plussa för mittbackarna Amela Basic och Linnéa Aronsson, Lizette Kennethsson och inhoppande Cajsa Gollwitzer.

Matchfakta

IFK Värnamo–FC Hessleholm

2–1 (1–0)

Mål: 1–0 (29) Fanny Holmberg, straff, 1–1 (89) Vanessa Maras, 2–1 (90+3) Linnéa Aronsson, nick.

Avslut på/i mål: 13–2 (9–0).

Avslut utanför/över: 15–3 (6–2).

Hörnor: 8–1 (2–0).

Varningar: Annie Ribba, H (90).

IFK:s lag: Kajsa Pruner– Emma Lorenzen, Amela Basic, Linnéa Aronsson, Emma Albertsson (65)– Fanny Holmberg, Amanda Heiel, Julia Weidenmark– Alma Ingelsten (46), Linda Persson, Lizette Kennethsson (76).

Avbytare:Cajsa Gollwitzer (46), Iliriana Vllasalija (65), Stina Ejeson (76),  Amanda Andersson, Jennie Hellström (mv),

Domare: Benny Persson, Värnamo.

Publik: cirka 50.