Friidrott

Ståhl blev Årets Sverigefinne

Friidrott I går kväll utsågs Årets Sverigefinnar vid en gala på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Sverigefinnegalan 2018 Årets unga Sverigefinne: Daniel Ståhl. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Översättaren Janina Orlov fick utmärkelsen Årets Sverigefinne, diskuskastaren Daniel Ståhl blev Årets unge Sverigefinne och Marja-Leena Paananen, ordförande för Finska föreningen i Kramfors, blev utsedd till Årets vardagshjälte.

Sverigefinnar-utmärkelserna har utsetts årligen sedan 2011. Detta för att uppmärksamma personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor.

Fredagskvällens direktsända gala leddes av Sisuradios Virpi Inkeri och trubaduren Mika Olavi. På scenen stod showartisten Krista Siegfrids.

Årets Sverigefinne: Janina Orlov
Översättaren Janina Orlov har gett många välkända finska författare en svensk röst. Hon har översatt såväl barnböcker som skönlitteratur och bland författarna hon översatt finns Sofi Oksanen, Rosa Liksom och Sirpa Kähkönen. Janina menar att översättning är som att dansa och visst svänger det om hennes verk!

Nominerade: Pekka Heino, programledare, Janina Orlov, översättare, Pirkko Karjalainen, ordförande för Finska Föreningen i Skövde.

 

Daniel Ståhl när han i somras besökte Grönelund i Skillingaryd

Årets unge Sverigefinne: Daniel Ståhl
Daniel Ståhl har rankats som världens bästa diskuskastare tre år i rad. I hans prisskåp finns många ädla medaljer varav de finaste är silvermedaljerna från VM och EM. Han reser och tävlar internationellt och när han är i Finland är det många som är förvånade över hans finskakunskaper. Hans mamma är född i Finland men flyttade som 21-åring till Sverige. Pappan är född i Sverige.

Nominerade: Jami Faltin, rap- och spoken word-artist, Amina Hakia Jabri, högskolestudent, Daniel Ståhl, diskuskastare.

Årets vardagshjälte: Marja-Leena Paananen
Marja-Leena Paananen, ordföranden i Kramfors finska förening, skulle nästan kunna titulera sig svensk mästare i envishet. I tio år kämpade hon för att hennes hemkommun Kramfors skulle skicka in en ansökan om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Detta skedde slutligen i våras. Passionen för att hjälpa finskspråkiga i Sverige vaknade till liv redan i mitten på 1980-talet då hon började jobba på tolkcentralen i Kramfors.

Nominerade: Timo Lyyra, språkaktivist, Marja-Leena Paananen, ordförande för finska föreningen i Kramfors, Tero Tuomarila, ishockeytränare.

• Om Årets Sverigefinnar
Årets Sverigefinnar är ett samarbete mellan Sisuradio, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen.

Galan direktsändes i P4 Sveriges Radio och Sisuradio, och kommer att sändas i SVT2 på Finlands självständighetsdag 6 december.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *