Hästsport

Julia är morgondagens hemmakusk

Hästsport 18-åriga Julia Almsgård från Hubbestad är en av kuskarna i premiären av Vaggerydstravet. Vi har träffat henne så här dagen innan säsongspremiären

Julia och Maximillian Trotter

Tillsammans med sin familj bor Julia på hästgården i Hubbestad utanför Vaggeryd. Intresset för hästar har alltid funnits och idag är hästarna fem till antalet och på söndag hämtas ytterligare ett tillskott till familjens stall.

– När jag var yngre tävlade i jag i Monté (reds anm; travlopp fast sittande på hästen). Nu har det visst gått tio år sedan jag började tävlade i ponnytrav och förra året började jag tävla med stora hästar. Det är femte gången jag ställer upp i stora lopp som nu imorgon, säger Julia som är en av ledarna på Travskolan i Vaggeryd.

Travhästar måste kvalas in för att delta i ett lopp. Tiden som gäller för att man ska få vara med är 2.55 vid 1,5 varv. Kvalen får göras om tills hästen klarar loppkvalen om man så önskar. Imorgon är det dags för Julia att styra Maximillian Trotter, travskolehästen, till en bra placering i tävlingens lopp nummer fyra.

– Man får planera rätt mycket med varmbloden hur man ska köra och det blir ett tufft lopp för honom. Han har varit en fin tävlingshäst tidigare, har ett härligt liv hos oss på travskolan och har nu kommit tillbaka till travarenan. Han är väldigt snäll och köra, är springvillig och stark. Jag håller upp humöret på han så han är glad imorgon, berättar Julia.

Håller upp humöret? Hur gör man då, undrar vi? ”Man pysslar med han så att han tycker det är roligt att träna. Extra morötter finns också efter morgondagens lopp”.

Tillsammans med 11 andra hästar startar Maximillian Trotter och Julia i lopp fyra där autostart tillämpas vilken menas att starten görs bakom startbilen.

– Det blir ett tufft lopp för han. Hoppas att vi kan få rygg på en bra häst i innerspår, då ytterspåret är tyngre att springa i. Loppet är 2 140 meter och tidigare har han sprungit på 14,7, berättar Julia.

– Jag är inte nervös inför morgondagens tävling. Det bästa med mitt halvtidsjobb på travskolan är att man får vara ute och jobba och sköta sin egen tid själv, avslutar Julia Almsgård.

Imorgon startar duon i lopp fyra

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *