Ishockey

Damkronorna tar Rysslands plats

Ishockey IIHF – det internationella ishockeyförbundet – har beslutat att flytta upp Sverige till A-VM redan under säsongen 2021/2022. Beslutet togs vid ett styrelsemöte under fredagen.

Damkronorna kommer att spela A-VM redan i augusti 2022. Med anledning av att Ryssland inte bjudits in till mästerskapet får Sverige platsen som högst rankade lag, utöver de redan kvalificerade lagen.

– Vårt mål har hela tiden varit att vinna B-VM och ta oss upp till A-VM igen. Nu får vi möjligheten att spela A-VM tidigare än vad vi planerat för och den chansen tänker vi självklart att ta. Att spela VM blir en viktig del i processen kring Damkronorna och vår yttersta elit, och parallellt med det fortsätter också vårt viktiga utvecklingsarbete kring flick-och damsatsningen mot 2030, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

– Världen är i gungning och det fasansfulla som händer lämnar ingen oberörd. Nu har IIHF tagit sitt beslut att flytta upp oss och vi ställer om kompassen mot VM i Danmark i augusti i stället. Det ska bli fantastiskt roligt och intressant, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

VM spelas i danska Herning och Frederikshavn, 26 augusti – 4 september och Sverige spelar i gruppen med lag rankade 6–10.

IIHF tog också beslut om att flytta Sveriges U-18-landslag på damsidan från grupp B med lag rankade 5–8, till grupp A. Det betyder att Sverige hamnar i samma grupp som Finland, USA och Kanada och är garanterade en kvartsfinalplats i mästerskapet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *