Ishockey

Hockeytalangen elitsatsar – trots sjukdomen

Ishockey Att vara elitidrottare sliter enormt mycket på kroppen. Lägg därtill diabetes så blir utmaningen ännu större. – Jag har haft diabetes sedan jag var sex år och lärt mig ta hand om det, berättar Alfred Ingelsten som kommande säsong spelar för Växjös U-16-elitelag.

Alfred Ingelsten. Foto: Henrik Skoglund

14-årige Alfred Ingelsten är en av en handfull spelare i ungefär samma ålder som tagit steget från Värnamo GIK:s ungdomsverksamhet till större klubbar. I Ingelstens fall så har han de tre senaste säsongerna spelat för Sävsjöklubben HA 74. År som bland annat innehöll en förstaplats i distriktsmästerskapen och en andraplacering i GIC, som är en av världens största ungdomsturneringar.

Omställning

Men nu har han tagit klivet över till SHL-klubben Växjös organisation.
– Det är en större klubb och mer elitfokuserat här, det blir mer träning för att utvecklas och bli en bättre hockeyspelare. Det känns som en fin förening med fantastiska faciliteter berättar han.

Hur har omställningen varit från HA 74 till Växjö?
– Det är mycket tuffare träning här, men mycket roligare också då man utvecklas. Jag tycker jag har kommit in bra i det.

Du bor kvar i Värnamo, pendlar till träningar, går i skolan. Det låter som ett hektiskt schema?
– Ja, det är äta, sova och träna, säger Alfred Ingelsten och ler.

Måste ha koll

Trojaprodukten Linus Johansson i Färjestad och Tre kronor är ett lysande exempel på att det går att kombinera diabetes med elitidrott. Alfred Ingelsten diagnostiserades med den allvarligaste formen, diabetes typ 1, som sexåring. Men han låter inte det hindra honom från att pyssla med sporten han älskar.
– Det är en extra kamp i sporten att få kriga mot en sjukdom också. Det blir ju lite svårare.

För en diabetiker så gäller det att ständigt hålla koll på blodsockret, mängden mat kopplat till fysisk ansträngning och ta rätt beslut hur mycket insulin som behövs tas. Man skulle kunna tro att det blivit en omställning nu när träningsmängden ökat.
– Det har ändå inte varit en jättestor omställning, jag har ju haft diabetes sedan jag var sex år och jag har lärt mig ta hand om det.

Du har lärt dig att känna igen varningstecknen?
– Ja, exakt.

Påverkar det dig träningsmässigt och på isen?
– Det påverkar lite, men… När jag har högt blodsocker så har jag svårt att koncentrera mig och man blir seg i kroppen, trött och det sliter mycket på kroppen. När man har lågt i blodsocker så är det ungefär likadant.

14-åringen som spelar med grabbar som är ett år äldre förefaller vara väldigt mogen och ansvarstagande för sin ålder.
– Det beror väl på uppfostran från mina föräldrar, konstaterar han.

Omdömet från ledare som tränat den unge talangen talar om en spelare med bra skridskoteknik som dessutom besitter ett bra skott som resulterar i en del mål. Dessutom jobbar hårt över hela banan.

Vad är ditt mål med hockeykarriären?
– Det är att bli så bra jag bara kan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *