Ishockey

NHL-draft inatt – Tedenby minns tillbaka när han valdes: ”Nervös över de frågorna”

Ishockey Natten till fredag går den första rundan av NHL-draften 2022 av stapeln i Montreal, Kanada. Ett klassiskt event i hockeyvärlden. Värnamoprodukten Mattias Tedenby minns hans draft 2008 när han valdes av New Jersey Devils. Han bjuder oss även på en hjärtvärmande historia om den legendariske NHL-höjdaren Lou Lamoriello. – Hon fick den bästa vården, berättar Tedenby.

Mattias Tedenby. Foto: Henrik Skoglund

NHL är världens bästa hockeyliga. Men det fungerar inte på samma sätt som i Sverige där klubbarna har egna juniorlag att fylla på talangbanken med. Istället samlas de numera 32 klubbarna en gång om året för att i tur och ordning välja bland världens främsta hockeytalanger.

Från våra kommuner har det bara draftats en spelare genom åren. Det var 2008 när Mattias Tedenby valdes i den första rundan, 24:e totalt, av New Jersey Devils.
– Jag kommer ihåg att man satt där i arenan och tänkte ”Kommer det snart, blir det något i första rundan eller kommer jag få vänta?” berättar Mattias Tedenby 14 år senare.

En av Sveriges främsta talanger

I grunden har NHL-lagen sju val vardera i samband med draften. Men det där brukar variera kraftigt då valen kan bytas bort mot spelare. Spelarna draftas det år de fyller 18 (Om de hinner fylla innan NHL-premiären senare under hösten, annars får de vänta tills året efter) och uppmärksamheten runt de hetaste talangerna brukar vara stor. De som spås gå högt bjuds över till Nordamerika i samband med draften och får komma upp på scenen när de blivit valda.

2008 var Mattias Tedenby en av Sveriges absolut främsta talanger och han och hans familj bjöds över till Kanadas huvudstad Ottawa.
– Vi var där någon vecka innan och pratade med media och såna saker. Min agent hade Daniel Alfredsson också så då åkte vi hem till hans hus, jag och en annan svensk kille, och käkade midsommarmiddag innan vi åkte till själva draften och jag mötte upp mina föräldrar och bröder där.

Daniel Alfredsson är en av våra största NHL-profiler genom tiderna och har gjort över tusen poäng i ligan.

Hur var det att komma hem till honom?
– Han var en förebild och det var häftigt.

Spelarna scoutas noggrant

NHL-klubbarna lämnar ingenting åt slumpen. De spelare som väljs blir tillgångar för klubbarna och ses som investeringar. Därför har de en rad personer anställda som reser världen över för att notera minsta detalj, de kallas scouter.

De främsta talangerna från varje årskull får några veckor innan draften delta i något som kallas NHL combine. Enkelt talat ett träningsläger där scouterna och ansvariga i klubbarna kan följa spelarna på nära håll. I samband med detta intervjuar de även spelarna.
– Jag tror jag var hos 28 olika lag och det satt mellan 10–15 personer runt ett bort när man kom in och de frågade ut en om allt möjligt mellan himmel och jord, minns Mattias Tedenby och fortsätter:
– Man var rätt ung då och kanske inte lika bra på engelska som man är i dag, så man var lite nervös över de frågorna.

Inför den årliga draften släpps diverse olika rankingar. Mattias Tedenby var rankad strax under 20 och hans namn ropades också upp när det var New Jersey Devils tur att välja som 24:e klubb. Med det blev Tedenby andre svensk bakom Erik Karlsson (Ottawa) att väljas det året.

Mattias Tedenby fick gå upp på scenen och fick en tröja och en keps av klubben som tingat honom.
– Sen fick jag göra en intervju i kanadensisk nationell tv, det kändes sådär faktiskt, säger han och skrattar.
– Det var lite halvknackigt och jag var väl inte helt nöjd. Jag ville först ha med mig min agent som tolk, men han tyckte det var bättre att jag gjorde det själv.

Efter det fick han träffa organisationen runt laget nere på isytan i arenan. Efter diverse fotograferingar kom han till presscentret där mängder av journalister väntade. Alla NHL-klubbar anordnar så kallade ”draft parties” i sina respektive hemmaarenor där fansen samlas och kollar på draften på storbildsskärm. Så intervjun med Tedenby kablades ut även i Devils hemmaarena den juniaftonen.

Nu valdes du av New Jersey, men så här 14 år senare, har du lust att avslöja vilken klubb du hoppades skulle välja dig?
– Just då tänkte man inte så mycket på det. Men i efterhand så hade man kanske velat bli vald av en klubb som gör en nystart. För när jag kom till Devils så hade de fortfarande de här Stanley Cup-hjältarna i laget.

Spelade med legendarerna

Stanley Cup tilldelas det lag som vinner slutspelet i NHL och när Tedenby kom över 2010 för att försöka ta en plats gjorde han det i konkurrens med tunga NHL-namn genom historien som Patrik Elias, Ilja Kovaltjuk och Jason Arnott. För att nämna några forwards.
– Det är inte så enkelt att gå in och flytta på dem när man kommer dit som ny och de har ju bevisat i många år att det ska till väldigt mycket för att flytta på dem. På så sätt kanske det inte var det bästa laget för mig att hamna i. Men sånt är livet och det var en jätterolig upplevelse och jag är glad för de åren jag fick där.

Mattias Tedenby gjorde fyra säsonger i Devils och spelade totalt 120 NHL-matcher och står noterad för totalt 30 poäng.
– Mitt bästa år var det första då fick jag en bra roll och en tränare (Jaques Lemaire) som förklarade vad man skulle göra på isen. Det gjorde det väldigt enkelt att förstå.

För att strössla med lite mer stjärnglans i New Jersey Devils under Tedenbys år i organisationen så bör nämnas namn som Jaromir Jagr, Martin Brodeur, Jamie Langenbrunner…

Hård – men ett stort hjärta

Slutligen måste vi ta några ord om den legendariske managern Lou Lamoriello som var chef i New Jersey Devils under 30 år och var den som draftade Tedenby 2008.

Det känns som han besitter en hel del pondus?
– Han har pondus, han är hård och han har mycket regler. Men fantastisk på alla sätt och vis när det kommer till att…
– Har du någon gång problem och ringer honom så löser han det.

Mattias Tedenby tar ett exempel.
– Min fru fick problem med lederna och fick ingen hjälp här i Sverige, hon fick inte rätt medicin eller något sånt. Då sa Lou ”Flyg hit henne så fixar jag så hon får den bästa vården här borta”. Så då flög vi över henne, hon fick den bästa vården och fick börja med en medicin nästan direkt och nu är hon i stort sett nästan helt frisk.
– Det är bara ett exempel på vad han är för typ av människa. Han har ett stort hjärta.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *