Ishockey

Så tänker HV 71 i elkrisen: ”Finns en stark oro”

Ishockey Verksamheten i HV 71:s hemmaarena är i full gång och SHL-återkomsten är bara åtta dagar bort. Allt är dock inte rosa fluffiga moln. Klubbdirektören Johan Lindbom berättar att han är orolig för de ökade elpriserna. – Vi pratar miljonbelopp i ökade kostnader, berättar han för Sporten.

Johan Lindbom från tiden som huvudtränare i HV 71. Foto: Henrik Skoglund

Johan Lindbom berättar att enbart kylningsprocessen, det vill säga spolning av isen samt att hålla den kall, slukar 80 till 90 procent av hemmaarenans elkostnader.
– Vi märker att varje gång vi spolar isen så ökar förbrukningen kraftigt, framför allt i A-hallen som är den största vi har.

HV 71:s avtal med Jönköpings energi ser ut som så att de har ungefär 75 procent bundet och resten rörligt.

Är du orolig?
– Det är klart jag är orolig. Det hade varit lättare att veta vad det kommer kosta, men nu gör vi inte det utan vi famlar lite i mörker. Men samtidigt känner vi oss hyfsat trygga i och med att vi har ett avtal där vi vet att det inte kommer skena för oss.

Solpaneler diskuteras

Att ge en prognos för hur mycket kostnaderna kan öka är svårt.
– Det beror helt och hållet på priserna, om de fortsätter gå upp. Men vi pratar i alla fall miljonbelopp. Två-tre miljoner ökade kostnader, det är väl det som är scenariot. Men det är svårt att överblicka beroende på hur prisbilden ser ut.

Vad vidtar ni för åtgärder för att spara på elen?
– Vi ser över allting som vi kan göra i vår egen verksamhet. Om vi kan flytta träningar, om vi kan spola isen mindre och vanliga besparingar som belysning och så vidare. Sedan finns det större delar att göra, men där behöver vi expertis till vår hjälp, om vi ska investera eller täta arenan på något sätt. Där har vi samtal med Jönköpings energi att hitta sådana lösningar.

Växjö kommer till nästa säsong ha solpaneler på sin arena. Johan Lindbom berättar att en sådan lösning även diskuterats hos HV 71.
– Vi tittar på allt och den dialogen har funnits och finns med Jönköpings energi att se över. Men det är återigen en fråga om vad det ger för verkan gentemot investering.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *