Ishockey

Siktar uppåt efter dubbla bottennapp: ”Halkat efter”

Ishockey Efter två raka säsonger i botten är nu tanken att Värnamo GIK ska stabiliseras och sikta mot toppen. Ny tränare är Alexander Eriksson och han har under våren och sommaren dels värvat ihop ett på pappret bra lag, men även inlett ett arbete som på sikt ska göra klubben mer framgångsrik.

Alexander Eriksson vill göra VGIK till en framgångsrik klubb. Foto: Arkivbilder

För två säsonger sedan tvingades Värnamo GIK till negativt kval innan säsongen blåstes av på grund av Corona. När fjolårssäsongen sent omsider ställdes in av samma anledning, var VGIK återigen ett bottenlag. På avstånd har den förre spelaren Alexander Eriksson följt sin moderklubb. Nu är han tillbaka, den här gången som huvudtränare och han vill vända den negativa trenden.
– Det är utmanande. Framförallt för att det är en lite speciell situation med tanke på att Värnamo varit ett topplag under så pass lång tid, men nu är man inte längre där i hierarkin som när jag själv spelade i Värnamo.

På pappret har Eriksson satt ihop ett lag som utöver stommen från i fjol även kryddats med spelare som Markus Näslund, Lukas Johansson, Lukas Sjöblom och John Pettersson. Spelare som kommer med rutin från spel högre upp i seriehierarkin.

Den södra hockeytvåan består i år av tre grundserier, där de tre främsta från varje serie innan jul plus den bästa fyran går till alltvåan. De lag som blir över delas sedan in i två fortsättningsserier om åtta lag vardera. Sex lag från varje fortsättningsserie kommer tvingas kvala för sin existens, då tvåan ska bantas till säsongen 22/23. Totalt tolv lag där endast fyra passera nålsögat till nytt kontrakt.

Lagmaskinen ska göra det

Alexander Eriksson vill inte prata öppet om lagets målsättningar gällande placeringar och poäng. Däremot är han glasklar med att man vill tillhöra toppen och fajtas om en plats i alltvåan. Han har inga problem med att berätta vad vi kan förvänta oss av hans lag i vinter.
– Ett homogent lagbygge. Inte så superflashigt, men en homogen grupp med en bra sammanhållning som ska visa sig på isen. En form av en lagmaskin.

Vad kan vi förvänta oss för placering?
– Det är jättesvårt att säga. I vår serie finns det rätt tydliga och uttalade favoriter, sedan vill vi givetvis vara däruppe bland dem. Sedan är vi kanske inte i snacket med dem som det ser ut just nu, men vi vill vara med uppe i toppen och störa.

De tydliga favoriterna Eriksson pratar om stavas Borås och Finspångs-laget Guts. Bägge har värvat spets i form av bland annat KHL-meriterade ryssar.

Vi kastar den kommande säsongen åt sidan ett slag och fokuserar på det långsiktiga arbetet med klubben Eriksson inlett under våren och sommaren. Som nämnt tidigare har han hållit koll på moderklubben under de fem säsonger han varit iväg. Först som assisterande tränare i HV 71:s J-18-lag och de två senaste säsongerna som huvudtränare för Sävsjö-laget HA 74.
– Jag försöker ta med mig positiva delar därifrån och införa här. Jag kan tycka att man halkat efter de senaste åren och det har jag förtydligat för dem också.

Kvaliteten viktig

Bland annat har han drivit igenom en totalrenovering av omklädningsrummet.
– Det ska vara proffsigt runtomkring och vi har kört sommarträning fyra pass i veckan här. När jag själv spelade så var det en självklarhet att vi sommartränade måndag till torsdag. Det har försvunnit, men det har vi återinfört igen.

Han tar upp andra bitar runtomkring som är viktigt för att få saker och ting att fungera och återkommer gång efter annan till ordet kvalitet.
– Vi vill vara en seriös förening och när vi plockar spelare utifrån i framtiden så vill vi att spelarna ska ha hört att Värnamo är en seriös och välskött förening. Det är så vi vill uppfattas.

Det är inte alltid en högre kravbild tas emot positivt. Har du fått med spelarna på tåget?
– Det har bara varit positivt. Spelarna har väl också känt det själva att ”ska vi lägga ner den här tiden som vi ändå gör så vill man göra det ordentligt”. Vi var tydliga med det när vi satt ner och hade den första kontakten, när det skulle förlängas kontrakt, att det är ”det här och det här som gäller och det här och det här som förväntas av dig.”
– Sedan är det en ganska stor omställning och det tar kanske lite tid innan folk kommer in i det. Men jag tycker vi gnuggat på bra hela sommaren och vi har en bra grupp. Bara där är mycket vunnet.

Alexander Eriksson berättar att prägeln man vill sätta på laget och klubben kanske inte kommer visa resultat år ett.
– Det kanske kommer ta några år innan man ser tydliga resultat. Så det är inget kortsiktigt, att vi kastar en massa pengar för att ta oss till toppen på det sättet. Vi vill ha en fin miljö med bra omklädningsrum, bra gym, bra ledarstab och hela den biten.

Hockeyettan på sikt

Vi återgår till att prata om lagbygget och de som ska göra det för VGIK. Den på papperet största stjärnan är Alfred Andersson, som har meriter från hockeyallsvenskan med spel för både Troja och Västervik. Men där är Alexander Eriksson noga med att hålla nere förväntningarna utifrån på mål och poäng.
– Vi har haft en del samtal om just de här bitarna och jag ställer inga krav på honom att han ska gå ut och dominera och ösa in poäng. Precis som alla andra så ska han göra ett hårt och bra jobb och sen kommer allting därefter.
– I grund och botten har han mer kvaliteter än vissa andra och det kommer visa sig med tiden. I den gruppen vi har så vet alla sina roller och det är inga större konstigheter.

Eriksson fortsätter:
– På backsidan har du en sån kille som Simon Westlund. I mina ögon är han bäste back i laget och en jättebra back i serien. Framåt har (Lukas) Sjöblom, (Albin) Blomberg och (Markus) Näslund gjort mycket mål på försäsongen och det är de som får pressen på sig att leda laget offensivt.

Han fortsätter med att lyfta fram de som gör det viktiga arbetet i skymundan.
– Alla har sina roller på något sätt, vi har killar som Nils Svensson, Victor Koppelo, Sebastian Eriksson och Eric Emanuelsson. Killar som kanske inte får de stora rubrikerna men som jobbar mycket i boxplay och täcker en jäkla massa skott utan att ens säga ett ord.

En nystart där ambitionen är att göra klubben proffsigare i framtiden. Men redan i år vill man utmana toppen. Alexander Eriksson säger att det fortfarande är realistiskt att tro på Värnamo till hockeyettan, men mer på sikt.
– Att man från två såna bottennapp tro att vi ska upp i ettan, det är inte riktigt rimligt. Det handlar om, och det låter tråkigt att säga, men att stabilisera. så det är en tuff och viktig säsong, för det är många lag som åker ur nu när tvåan ska bantas.

Värnamo GIK inleder säsongen under lördagen med hemmamatch mot Töreboda.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *