Ishockey

Skoglund: Pånyttfött Troja – men tålamod krävs

Ishockey Efter en ettårig sejour i allsvenskan är Troja nu tillbaka i Hockeyettan. Man ställer upp med ett synnerligen kompetent lag. Men den som tror på enkel återkomst till andraligan lär bedra sig – det kommer bli en snårig väg för Troja och en stor portion tålamod från fansen kommer krävas.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin.

Jag har å yrkets vägnar följt Hockeyettan sedan 2014. Troja har spelat sex av de åtta säsongerna i ligan och ständigt varit topplag. Så av naturliga skäl har jag följt dem extra noga.

Sportsligt har Troja under den här perioden varit synonymt med hängslen och livrem. Man har varit en produktiv maskin, men det har inte sett så särdeles sexigt ut och det har inte direkt sprudlat av hockeyporr. Om man säger så. Men det har varit framgångsrikt.

Som klubb har jag upplevt Troja som trötta och jag har inte märkt av någon tillstymmelse till att man sett sig nödgade att satsa på exempelvis evenamangsbiten i syfte att locka mer publik eller sponsorer. Man har på något sett verkat väldigt nöjda med att ”bara” bedriva en hockeyklubb.

Den bilden har dock ändrats de senaste åren då jag tycker att man sakta men säkert blivit mer kommunikativa utåt. När man i våras åkte ur allsvenskan slog ordförande Arto Lassila direkt fast att man skulle tillbaka direkt.

Man förändrade i organisationen och anställde färgstarke Patrik Ross som sportsligt ansvarig. Vid hans sida finns Jerry Andersson. Ross ledde Troja till framgång på 10-talet, då som tränare, och Jerry Andersson har gjort bra saker med Troja tidigare.

Den duon känns helt enkelt väldigt trygg. Men också en garant för att Troja som lag nu går i en annan riktning. Det visade man om inte annat genom att rekrytera Jens Gustafsson som ny tränare. En oerhört spännande tränare.

Ser man på truppbygget så känns både målvaktssidan och backsidan rejält stabila. Backsidan rentav hela ligans bästa.

Framåt ser det också rakbladsvasst ut med spelare som Joakim Hillding, Jesper Emanuelsson med flera. Om defensiven är ramstark och med tydliga roller så känns anfallssidan lite mer som ett lotteri, och med det menar jag inget negativt.

Jag räknar till ungefär drygt två kedjeformationer med spelare som kan sägas tillhöra toppen av Hockeyettan. Men bakom där känns det lite mer oprövat och det tror jag är helt medvetet från Trojaledningen. Man vill ge unga och hungriga spelare Emil Ekholm och Simon Wester med flera en ärlig chans att kriga till sig istid. Man kommer alltså ge dem alla möjligheter att blomstra.

Troja har blandat och gett under försäsongen och det är helt naturligt när ett nytt spelsystem ska sättas. I en stark söderserie tror jag de kommer ha svårigheter till att börja med innan det nya spelsättet har satt sig. Men Troja kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider och i min värld är de ett av tre gäng som framåt våren kommer göra upp om den allsvenska platsen som ligger i potten till säsongen 23/24.

Mitt tips Hockeyettan södra

1. Nybro
2. Karlskrona
3. Kalmar
4. Troja
5. Mörrum
———————-
6. Vimmerby
7. KRIF
8. Borås
9. Halmstad
10. Tyringe

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *