Ishockey

Skoglund: Så går kvalet för SIS och VGIK

Ishockey Värnamo och Skillingaryd kommer i varsin kvalserie att försöka nå en division 2-plats till nästa säsong. Henrik Skoglund ger båda lagen goda chanser att nå målet

Foto: David Alin och Per Bunnstad

Jag skrev en krönika inför säsongen där jag bedrövade mig över statusen på ishockeyn i regionen. Men jag flaggade också för att när våra tre lag skulle spela i samma serie så skulle det kunna bli ett lyft.

När vi nu är inne på säsongens upplopp så kan vi konstatera att hoppet om division 2 för både VGIK och SIS fortsatt lever. Om båda två tar klivet upp så skulle det sannerligen höja hockeytemperaturen i området.

Värnamo har verkligen bäddat för framgång. Dels genom ett väldigt bra värvningsarbete i somras, dels man har också fyllt på under säsongen och verkar i år vara en grupp i harmoni. David Good, Markus Pettersson och Fredrik Engdahl ska göra det framåt och Victor Koppelo ska bidra med sitt hårda och uppoffrande slit. Den synnerligen rutinerade backen Niklas Enberg kommer också bli oerhört nyttig.

Han kommer bli viktig

Men mest ansvar vilar nog hos målvakten Alexander Johansson som kommer behöva vara bättre än bra om Värnamo ska reda ut detta.

I Värnamos kvalgrupp så borde Helsingborg bli det största hotet. De har ett målvaktspar i Jakub Kostelny och Carl Olovsson som är synnerligen vassa. Bland utespelarna så sticker en sådan som Anton Sjöstrand ut, en back jag känner till sedan tidigare och han är alldeles för bra för att spela i division 3.

Framåt har man veteranen Kevin Eriksson som gjorde comeback i Helsingborg lagom till alltrean och som gjorde 14 mål på tolv matcher. Så det gäller för VGIK att se upp.

I Göteborg IK:s trupp har man också några starka namn i form av 36-årioge lagkaptenen David Borkenhagen och skicklige målvakten Adam Höglund.

Partille har det minst namnkunniga laget i den här serien och bör inte ha något med slutsegern att göra.

Endast segraren går upp

Hur slutar Värnamos kvalgrupp då? Kom ihåg att endast segraren tar klivet upp. Jag tycker att det är hugget som stucket mellan Helsingborg och Värnamo och i detta tipset får jag helt enkelt bara chansa på vem som vinner.

1. Värnamo
2. Helsingborg
3. Göteborg
4. Partille

Skillingaryd gör sin andra raka kvalserie och jag tror rutinen från ifjol kommer vara nyttig för dem. Med stjärnor som Nils Gunnarsson, Theodor Curmark, Martin Nilsen och Felix Wermelin samt en ofantlig bredd anfallsmässigt så kommer laget bli svårstoppat. Men det gäller att målvakterna Emil Karlsson och Lukas Ekedahl är på topp, för det finns onekligen offensiv spets hos motståndargängen.

LN 70 som hör hemma i Lödöse må som klubb kanske inte ingjuta någon större fruktan. Men jösses vilka fina namn de har i sin trupp. Jag tänker framför allt på Jonas Lönn och Carl-Johan Svensson som båda två piskat in mål och assists i division 1 genom åren. I laget finns också rutin från spel högre upp i form av Emil Andersson, Markus Twillman och Kim Roussakoff.

LN 70 kan nog bli en joker i den här kvalserien.

Spelade i division 1 ifjol

Hanhals spelade ifjol i division 1, men åkte ur i kvalet och har haft en bedrövlig säsong i division 2 och är nu på väg att åka ner i trean. Förutom rutinerade Fredrik Johansson så finns det inte så mycket annat av kvalitet i laget. Det enda som egentligen talar för att Hanhals skulle kunna hota mot toppen är att det är ett högre tempo i tvåan.

Sista laget ut är Rönnäng som gick via fortsättningsserien och playoff till kvalserien. De bör inte ha något med toppstriden att göra.

Jag tror faktiskt att detta kommer stå mellan LN 70 och SIS när det är dags att summera. Jag tror att Stefan Roséns gäng drar det längsta strået, mycket beroende på rutinen från kvalet ifjol.

1. Skillingaryd
2. LN 70
3. Hanhals
4. Rönnäng

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *