Ishockey

Skoglund: Så ska HV vända krisen

Ishockey Det har knappast undgått någon att HV 71 ligger sist i SHL. Nu krävs det rejäla krafttag för att vända på trenden. Det menar Henrik Skoglund.

Det tycks och tänks väldigt mycket om HV 71 för stunden och det positiva med det är att det är en signal på att klubben berör. Men det kan också vara en belastning.

Jag vet inte ens om det är ett rykte, men jag har noterat att det på senare tid surrats om att HV ska byta tränare. Det tycker jag verkligen inte är någon bra idé. Ledartrion med Tommy Samuelsson, Fredrik Stillman och Johan Åkerman är högst kompetenta för att vända detta och jag tror att det skulle röra till det ännu mer i spelarnas skallar om man gjorde en sådan förändring.

Laget måste byggas om

Istället så krävs det en snabb ombyggnation av truppen. Det är alldeles för många som nästan en tredjedel in i serien visat sig inte hålla hela vägen ut i SHL. Minns ni säsongen 13/14 när HV låg prekärt till? Då hämtade man in klasspelare i form av Toni Rajala, Anssi Salmela, Erik Christensen och Chris Campoli och vände på säsongen tack vare det.

Det är definitivt något liknande som krävs nu. Kruxet är bara att då på den tiden betraktades HV fortfarande som en storklubb och hade då lättare att locka till sig prominenta spelare. Det är inte lika lätt nu som krisande SHL-nykomling.

Man har redan gjort vissa justeringar genom hämta in backen Joey LaLeggia från Timrå och forwarden Radan Lenc från Frölunda. Dessutom tränar den trefaldiga Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson med laget och kritar han på så tycker jag att man kan nöja sig där med förstärkningar på backsidan. För tittar man nyktert på det hela så är det inte försvarsspelet som varit akilleshälen den senaste tiden. Även om det fortfarande finns stor förbättringspotential där.

Det är istället det impotenta anfallsspelet som legat som en blöt filt över HV under hela säsongen. 32 mål framåt ger ett snitt på två per match. Inte godkänt. HV ligger i botten gällande statistiken på skott på mål och gräver vi ännu djupare så ser vi att man är absolut sämst bland de 14 lagen på att avlossa skott i skottsektorn, området framför mål.

Statistiken säger något

Det säger ändå någonting tycker jag: Att man inte tar sig hela vägen in i området framför motståndarnas mål. Vad det kan bero på vet jag faktiskt inte. Men någonstans måste man in med tuffhet i den offensiva delen av truppen.

För att lösa det prekära läget man försatt sig i själva så måste man helt enkelt bygga om truppen. Om Niklas Hjalmarsson ansluter så har en målvaktssida och backsida som håller gott och väl. Men jag skulle nog vilja se att man skickar in två-tre forwards till. Forwards som inte är rädda för att sticka in näsan där det händer. Lite som bröderna Davidsson, fast med större offensiv touch.

Adderat till detta så tycker jag att man behöver en förstecenter som är bättre än de man redan har. Klart mycket bättre.

Jag har tre namn som jag ändå tycker HV ska försöka gå för, två av dessa har redan varit uppe i ryktesfloran. Johan Sundström, en stark och skicklig center som inte är önskvärd i Frölunda.

Mario Kempe har också florerat som ett rykte till HV. En snabb, stark och målfarlig spelare som verkligen skulle behövas med sitt intensiva spel.

Det tredje namnet som jag lanserar helt själv är Tommi Huhtala. Den intensive finländaren frälste HV-fansen ifjol med sitt frejdiga spel. Jag tycker man släppte honom lite för lättvindigt och han gör just nu succé i den finska andraligan.

Jag tror faktiskt Huhtala är en sådan som skulle kunna göra skillnad i dagens HV 71.

En framtidsback

Slutligen så har jag en spaning om en back för framtiden.

Anton Johannesson spåddes för några år sedan en lysande framtid och rankades ett tag före den nuvarande HV-backen Emil Andrae inför NHL-draften. Men skador har satt käppar i hjulet för 20-åringen sedan dess och just nu gör han en omstart i Dalen i division 1.

Som han gör det! Jag följer Hockeyettan rätt noga och killen briljerar. Han är på en nivå högre än samtliga sina med- och motspelare på isen. När vi vanliga dödliga har en halv sekund på oss att fatta ett beslut så verkar det som han har tre sekunder. Gnosjö-sonen har förmågan att styra tempot helt och hållet i spelet.

Vi ska vara medvetna om att han har en omstart i sin karriär. Men jag är inte helt främmande för att HV skulle kunna testa honom i några matcher redan den här säsongen. Om Dalen är spellediga. Jag pratade med några personer igår med ett enormt hockeyöga och erfarenhet som menade att offensivt, tekniskt och fart så är han redan en SHL-spelare. Dock saknar han lite fysik, är skadebenägen och behöver bättra på sin defensiv.

Jag har pratat med andra som berättat att Johannesson har tagit enorma kliv sedan förra säsongen då han var i HV:s juniorer. Om utvecklingen fortsätter så undrar man ju om han till och med inte skulle kunna vara helt SHL-redo till nästa säsong?

En minst sagt spännande resa att följa.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *