Ishockey

Skoglund: Smålänningen på väg mot sanslöst NHL-rekord

Ishockey Frågan är vad som ska kunna stoppa hockeybacken Erik Karlssons succé just nu. Faktum är att 32-åringen är på god väg att slå sig in bland de allra främsta i hockeyhistorien.

Foto: Pixabay och David Alin

Med Boro/Vetlanda som moderklubb kom Erik Karlssons genombrott på svensk mark för nästan 15 år sedan. Han åkte över Atlanten som 18-åring och slog sig nästan omgående in i Ottawa Senators i NHL.

Han etablerade sig snabbt som en skicklig offensiv back men poängproduktionen har sedan han bytte till San José Sharks dalat. Därför är det denna säsong häpnadsväckande att se vad som sker. På 39 matcher har smålänningen gjort 13 mål och 40 assists och det är med dessa siffror som ni kommer märka att rubriken inte är för stort tilltagen.

Det är nämligen så att Erik Karlsson är på väg mot 111 poäng den här säsongen och det är det faktiskt bara två backar tidigare genom historien som lyckats med, legendarerna Paul Coffey och Bobby Orr. De två samt tre till är förövrigt de backarna som lyckats nå över 100 poäng på en säsong. På över 100 år. Ni hör ju vad Landsbrosonen är på väg att ställa till med på den amerikanska västkusten.

Säsongen 88/89 dunkade Paul Coffey in 113 poäng för Pittsburgh och den senaste backen att ens passera 100-strecket var Brian Leetch säsongen 91/92.

I början av 90-talet gick NHL mot att bli mer defensivt och därav inte så konstigt att spelarnas poängproduktion dalat med åren. På senare år den förvisso tagit fart igen, men ändå är det närmast utopiskt att en back ska nå 100 poäng. Utopiskt, även om Nashvilles Roman Josi landade in på 96 pinnar ifjol.

Det var förövrigt ifjol som Tampas Victor Hedman straffade det svenska backrekordet med sina 85 poäng. Erik Karlsson är alltså på god väg att straffa det med 20-30 poäng.

Riktigt imponerande och vi är på väg att bevittna något historiskt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *