Ishockey

Skoglund: Tian – ett nummer med diger HV-historik

Skoglund: Tian – ett nummer med diger HV-historik

Ishockey Nummer 10 i HV 71. Under 2000-talet har den blivit en symbol för Martin Thörnberg och i afton åker tröjan upp i taket i HV-borgen. En mycket välförtjänt hedersbetygelse. Nu när ingen annan kommer få använda numret så är det dags för lite utbildande historik.

Foto: Pixabay, Henrik Skoglund och David Alin

Martin Thörnbergs karriär fascinerar mig och jag vet att han själv inte sticker under stol med att den förre HV-sportchefen Dag Larsson har en stor betydelse till att det blev som det blev. För Martin Thörnberg var ingen som stack ut mer än någon annan spelare som junior och där och då var det nog väldigt få som ens trodde på en SHL-karriär för hans del.

Skämdes

Men Dag Larsson kastade fram ett långtidskontrakt till ”Thörna” och resten är historia som man brukar säga.
– Jag skämdes nästan över det där kontraktet som skrevs när han inte var etablerad, innan det hade gått ut var han VM-spelare, men med en juniorlön, har Dag Larsson berättat för mig.
– Jag spelade VM i Ryssland med alla NHL-proffs och där kom jag och hade knappt råd att käka, skämtade Martin Thörnberg med mig häromdagen när jag tog upp den komiska detaljen.

Martin Thörnberg byggde en karriär på ett bra skott, lagarbete och en hänsynslös offervilja och det är med all rätt hans nummer i dag pensioneras av HV 71. Han är sannerligen en av klubbens största.

Hade inte tian i början

Ni är nog få som minns detta nu. Men Martin Thörnberg har faktiskt inte alltid haft nummer 10 på ryggen i HV71:s a-lag. Fram till 2005 var det nummer 16 som gällde för honom. Ett nummer som han säsongen 02/03 fick dela med David “Tuppen” Fredriksson. Dessutom använde den finske backen Jouni Loponen numret under två matcher den säsongen. Detta enligt HV 71:s hemsida.

Men de två följande säsongerna var Martin Thörnberg ensam bärare av 16 innan han till säsongen 05/06 skrudade sig i nummer 10, det nummer som han sedan kom att förknippas så starkt med i HV 71. Det första SM-guldet 2004 vanns alltså med nummer 16 på ryggen. 2003 till 2005 var det Stefan “Loppan” Hellkvist som hade nummer 10.

Från det att HV 71 gick upp i elitserien 1985 tills det att han lämnade efter SM-guldet 1995 så var Martins pappa, Ove Thörnberg, den spelare som gjorde flest poäng för HV 71. På 392 matcher så gjorde han 135 mål och 106 assists. Under den perioden var han hela 59 poäng före tvåan Peter “Kessler” Eriksson och Ove är i mitt tycke den spelare tillsammans med Fredrik Stillman som var absolut viktigast i arbetet att etablera HV 71 i högsta serien där och då. Om man ser det på lång sikt alltså. Det fanns ständigt andra spelare som gjorde punktinsatser och drog ett större poängmässigt lass om man går igenom säsong för säsong, men Ove fanns i stort sett alltid med bland de fem främsta i den interna poängligan. År efter år. År efter år.

”Värd det lika mycket som jag”

När Thörnberg den äldre lämnade HV 71 efter guldet 1995 så vet jag att det fanns de i kretsarna i och kring HV som tyckte att hans nummer 10 skulle pensioneras för all tid och evighet av klubben. Ni ska veta att på denna tiden så tillhörde det knappast vanligheterna med tröjhissningar och nummerpensioneringar i svensk ishockey.

När jag intervjuade Martin Thörnberg häromdagen så tryckte han just på det, att det kändes bra att ha med sig pappa Ove ut på isen ikväll.
– Han är värd detta lika mycket som jag är. Han har gjort otroligt mycket för HV och var en kultspelare i många år.

Efter Oves sorti användes inte heller nummer 10 på några år. Men 1998 kom det upp en 18-årig yngling i a-truppen vid namn Viktor Wallin. Backen tilldelades nummer 10. På den tiden var han en jättetalang med spel i två raka JVM.

Han var först

Viktors pappa heter Anders Wallin och ni som kan er HV-historia vet att Anders var HV:s första lagkapten och att han var den första som bar nummer 10 i klubben. Dessutom var han en av lagets stora stjärnor på 70-talet. En enormt spelskicklig back som inte saknade anbud högre upp ifrån, men som prioriterade tryggheten hemma i Vätterbygden och stannade kvar fram tills dess att skridskorna åkte upp på hyllan efter HV:s gästspel i elitserien 79/80.

Sonen Viktor lyckades aldrig riktigt bita till sig en ordinarie plats i a-truppen och 2001 lämnade han för Timrå.

Övriga spelare genom historien som använt tröja nummer 10 i HV 71 är Lars Ekelund, Alexander Hult och Jesper Thörnberg. Lillebror Thörnberg tog över nummer 10 när Martin lämnade för KHL-spel 2011.

Det är iögonfallande att tre av de åtta spelare som genom åren nyttjat numret i HV har legendarstatus i klubben.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *