Ishockey

Skoglund: Vad är fel i HV 71?

Ishockey HV 71 har startat SHL-säsongen mindre bra. Det finns de som vill hävda katastrofalt – men där håller jag faktiskt inte med. Men enormt mycket kan bli bättre.

HV 71 ligger efter 14 omgångar sist i SHL med lika många poäng. Tittar vi tillbaka på de fem senaste säsongerna (denna inkluderad) där vi fått se nykomlingar i SHL så är det det näst sämsta poängsamlandet på de 14 första omgångarna. Endast Timrå var sämre ifjol med elva.

Endast en ynka trepoängare har man lyckats ta under inledningen och så illa har ingen nykomling presterat under senare år. Där har vi den största anledningen till att tabelläget ser ut som det gör just nu. Hemma mot Linköping var man briljanta och skulle ha vunnit matchen såvida inte LHC-målvakten Marcus Högberg storspelat. Där blev man istället nollade i poängkolumnen.

Vid tre tillfällen har man tappat ledningar och nio poäng har istället blivit fyra. Adderat med LHC-matchen så har man alltså tappat nio poäng och skulle i så fall just nu legat i mitten av tabellen.

Nu kan man såklart inte räkna på det viset för det händer även att framgångsrika lag tappar ledningar. Dessutom har HV vid flera tillfällen hämtat upp underlägen. Men jag tycker ändå att det faktum att man tappar ledningar är något som stärker min tes om att man har för många spelare som utan problem är framgångsrika i allsvenskan, men som helt enkelt inte håller i SHL.

Jag pekade på detta redan i min krönika inför säsongen, att det är alldeles för många som vi inte riktigt vet om de håller på SHL-nivå. Då var jag inne på att det rutinerade tränarskapet med Tommy Samuelsson, Fredrik Stillman och Johan Åkerman skulle kunna få utveckling på spelarna. Men där har jag hittills fått fel och var det månne så att även de själva överskattat sin förmåga att få utväxling på spelarmaterialet?

Jag har under flera år som journalist tippat hockeyserier och jag har utarbetat en modell för att jämföra lagen sinsemellan. När jag gjorde det inför denna säsongen så var HV 71 helt klart sämst. Sedan måste man alltid ta andra parametrar i beaktande såsom potentiell utveckling, ledarskap etcetera. Därav att jag tippade dem nia.

Lika bra som den högsta ledningen i HV 71 gjorde det ifjol när man omgående studsade tillbaka till SHL, lika uselt har man hittills gjort det i år. Man rekryterade en ny sportchef i Kent ”Nubben” Norberg som hittills måste få betyg underkänt för sitt jobb. Men betyg underkänt ska även de som rekryterade honom ha. Jag antar att det i den processen var ett samarbete mellan klubbdirektören Johan Lindbom och styrelsen.

Till ”Nubbens” försvar ska sägas att han hade en kontraktssituation på backsidan att hantera som inte var så gynnsam med väldigt många backar på kontrakt som inte håller för SHL. Men av de backar han hämtade in som nya, tre till antalet, så kan Eric Martinsson och Filip Westerlund få ett ”okej, men inte mer” i betyg. Rasmus Bengtsson klart underkänd.

Rent generellt, Herman Hansson undantagen, så tycker jag inte att något av de spelare sportchefen värvat ihop har gett någon vidare utväxling. Många från andra ligor och det tar såklart tid att anpassa sig till SHL, som är en svår liga. Men 14 omgångar är alldeles för lång tid och ”Nubben” måste bygga om laget. Niklas Hjalmarsson är på väg in och igår värvade man in Radan Lenc från Frölunda.

Jag tror bägge två kan höja det här laget. Men det krävs mer och jag skulle nog önska att man plockar in en back till, det behöver inte vara någon stjärna. Men en stabil pjäs till tredje backpar. Två forwards till tror jag man inte skulle må helt dåligt av heller.

Nu ska inte ”Nubben” lastas ensam för debaclet med icke presterande nyförvärv. En sportchef värvar aldrig innan tränarna gett sitt klartecken. Så det krävs verkligen att hela ledarstaben tittar sig själva i spegeln.

Jag tänker inte sitta här och gasta om sparkningar hit och dit. Jag har fullt förtroende för tränarstaben och om ”Nubben” lyckas vända om skutan med smarta värvningar under säsong så tycker jag även att han ska få förtroende nästa säsong. Men lyckas han inte så är det nog dags att hämta in en ny sportchef.

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här: Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs. Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Vad är fel i HV 71?

Givetvis måste det in en spetsback. Backar för 3:e backpar har vi redan. Spelare som Glad, Torp, Bengtsson, Billins, Vignault, bröderna Davidsson håller ju inte för SHL, utan är på sin höjd bra allsvenska spelare. Petersson är en stjärna, man han behöver ju en omgivning runt sig för att producera.

Jag skulle önska en ny center för 1:a kedjan, samt en ytterligare en ny forward där ihop med Petersson. En fjärde med Matson Lindbäck och Hansson som är allmänt jobbiga. På backsidan är Martinsson ett fiasko, kostar säkert massa pengar, men där finns en uppsida. Sätt ihop Hjalmarsson med en ny offensiv kraft av yttersta kvalité. Laleggia med Andrea och Martinsson med Sjöholm.

Nubben har satt ett allsvenskt lag på isen, han borde se sig om efter nytt jobb. Lindbom och Wilander verkar båda gått under jord, det är dags att komma fram nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *