Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 10 – 1

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 10 till 1.

10. Bo Berggren (b)

Värvades till HV 71 från Timrå 1975 och på den tiden var det en värvningsknall. “Bulla” blev HV 71:s första riktiga stjärna och skolades dessutom om från forward till back av tränaren Göte Wiklund. Det blev fem säsonger i Jönköping och han var med under klubbens första elitseriesäsong 1979/1980.

9. Martin Thörnberg (fw)

Det var nog inte självklart hos alla att Thörnberg skulle satsas på när han klev ur juniorålderm. Men den dåvarande sportchefen Dag Larsson såg något hos ynglingen och erbjöd honom ett femårskontrakt. Resten är historia. Thörnberg fann sin roll direkt och har sedan varit med vid fyra SM-guld. Han var ju sedan dessutom högst bidragande till Simon Öneruds avgörande 2017 då han spelade fram.

 

Martin Thörnberg. Foto: Henrik Skoglund

8. Hans Wallin (fw)

Stockholmaren kom till Jönköping 1976 och efter det var ingenting sig likt. På tolv säsonger smattrade Wallin in 264 mål och 255 assists. Var högst bidragande vid båda elitserieavancemangen.

7. Kari Eloranta (b)

Många hävdar att Kari Eloranta är den bästa spelaren som någonsin spelat i HV 71. Det går knappast att blunda för hans insats under säsongen 85/86 då HV71 som nykomlingar slutade trea i grundserien, mycket beroende på Eloranta som samma säsong tilldelades Guldhjälmen för sina insatser.

6. Esa Keskinen (fw)

Det känns nästa oförskämt att sätta spelgeniet först på en sjätteplats. Är troligtvis den individuellt skickligaste spelaren som någonsin iklätt sig en HV-tröja, men skulle nog behövt några mer säsonger och guld för att avancera på den här listan. Var högst bidragande vid SM-guldet 1995 och året efter vann han elitseriens poängliga.

 

David Petrasek. Foto: Henrik Skoglund

5. David Petrasek (b)

Hade lite svårt till en början att på riktigt allvar etablera sig i HV. I stället drog han till Malmö där han blev en toppback i SHL och väl tillbaka i HV71 dominerade han på blålinjen under många år.

4. Fredrik Stillman (b)

Var med vid både avancemanget 1985 och vid det första SM-guldet tio år senare. Däremellan blev han HV 71:s förste riktigt etablerade landslagsspelare och på meritlistan finns både VM-och OS-guld.

 

Per Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

3. Per Gustafsson (b)

Med sina 20 säsonger och 734 matcher är han klubbens meste spelare genom tiderna om man ser till enbart grundserien, dessutom är han den poängbäste backen. Ett enormt fajterhjärta och offrade sig hänsynslöst ute på isen.

2. Stefan Liv (mv)

Vem minns inte hans fyra hållna nollor i SM-finalen 2004 mot Färjestad? Var med vid tre av HV 71:s SM-guld och varje gång var han tungan på vågen för laget. Har vunnit Guldpucken, utsetts till årets målvakt i SHL och totalt blev det 45 nollor i grundserie och slutspel.

1. Johan Davidsson (fw)

Tilldelades under karriären stora individuella priser som Guldhjälmen, Guldpucken och 2010 utsågs han till slutspelets mest värdefulle. Utöver detta har han tilldelats Rinkens Riddare vid tre tillfällen och bakar man samman grundserie och slutspel så är Davidsson poängbäst i SHL genom alla tider.

Var lagkapten i HV 71 under elva säsonger och har gjort minst en poäng i samtliga de fyra finaler där HV71 säkrat guldet. En självklar ledare som fick lagkamraterna att växa.

Johan Davidsson. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *