Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 20 – 11

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 20 till 11.

20. Peter Åslin (mv)

Värvades från Leksand 1990 som etablerad landslagsmålvakt och gjorde en rad starka säsonger i HV-tröjan. Fick stå tillbaka till förmån för Bosse Ahl i det lyckosamma slutspelet 1995, men vad förmodligen många glömt bort var hans hjälteinsats några år tidigare. I december 1992 spelade nämligen HV en avgörande match borta mot Frölunda om vem som skulle få tvingas kliva ner i allsvenskan efter jul. Fram tills dess hade HV aldrig vunnit i Scandinavium i tävlingssammanhang. Men med en storspelande Åslin mellan stolparna gick man segrande ur striden i en av föreningens viktigaste matcher i historien.

19. Jan Bergstrand (fw)

Är den i föreningens historia som har näst högst poängsnitt. På 310 tävlingsmatcher gjorde han 440 poäng och snittade nästan 1,5 poäng per match. En profil och hjälte och historierna kring “Bergan” är många. Var med om båda elitserieavancemangen på 70- och 80-talen.

18. Pasi Puistola (b)

Smällde in 200 poäng på de fem säsonger han spenderade i HV 71. Detta räknat på alla tävlingar klubben deltog i under de här åren. Ett snitt på 40 poäng per säsong för en back är inget annat än respekt.

17. Kenneth Johansson (mv)

Var en av alla de från de egna leden som fick chansen efter spelarflykten som följde när HV 71 åkte ur elitserien 1980. Var förstemålvakt när man tog klivet tillbaka 1985. Var som bäst när han utmanades på allvar om förstaspaden. Blev Tre Kronor-målvakt när han bildade målvaktspar med Thomas Javeblad under säsongen 85/86. När landslagsmålvakten Peter Åslin kom till Jönköping 1990 så vann Johansson hela elitseriens målvaktsliga.

16. Boo Ahl (mv)

Tampades först med Kenneth Johansson och sedan Peter Åslin om förstaspaden i HV 71 och var under flera år “den evige andremålvakten”. Men säsongen 94/95 hände någonting. Tränaren Sune Bergman, själv gammal målvakt, satsade på Ahl och målvakten tog chansen rejält. Storspelade genom hela skrällslutspelet och blev landslagsmålvakt på köpet.

15. Jukka Voutilainen (fw)

Finländaren satte stort avtryck under sina sex säsonger i HV 71. Två SM-guld och skytteligasegrar i både grundserie och slutspel hann han med innan han återvände till Finland 2012.

14. Ivan Hansen (fw)

Hans tre säsonger i HV 71 inbringade totalt 113 poäng och Hansen var i allra högsta grad bidragande till både avancemanget 1985 och den efterföljande succésäsongen i elitserien som slutade i en tredjeplats som nykomlingar.

13. Stefan Örnskog (fw)

Smart center som tyvärr fick avsluta karriären i förtid på grund av en skada. Har både OS- och SM-guld på meritlistan och tröjan hänger i taket på Kinnarps Arena.

12. Bengt Kinell (fw)

Kinell gjorde HV:s tre första mål i tävlingssammanhang och var bidragande vid båda elitserieavancemangen. Gjorde bland annat ett av målen uppe i Västerås när det senast begav sig 1985. Är klubbens fjärde bästa poängplockare genom alla tider. Värvades av Frölunda 1980 och övergångssumman göteborgarna fick betala sägs vara en viktig grundplåt till den goda ekonomi som alltid präglat HV 71. Blev klubbens första spelare i Tre Kronor.

 

Bengt Kinell. Foto: Henrik Skoglund

11. Ove Thörnberg (fw)

“Skjuuuut Ove, skjut!” Ja, så lät det mer eller mindre för jämnan i gamla Rosenlundshallen. Ove hörsammade för det mesta och satte skräck i motståndarmålvakterna med sitt stenhårda skott. Totalt blev det 337 poäng i HV-tröjan och Thörnberg var en av de viktigare pjäserna när HV etablerade sig i elitserien. Åren 85-95 gjorde han 233 av sina poäng och med det var han överlägset bäst av samtliga spelare som passerade revy i klubben mellan de åren.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *