Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 30 – 21

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 30 till 21.

30. Thomas Lindster (fw)

Värvades från Nybro när HV tog klivet upp i högsta serien 1979. Sedan blev han kvar till 1988 och var en viktig pusselbit på vägen fram till återkomsten 1985. Var lagkapten och en av klubbens viktigaste spelare under den här tiden.

29. Stefan Falk (fw)

Kom till HV 71 från moderklubben Oskarshamn 1982, men etablerade sig i a-laget på allvar först under den första elitseriesäsongen 85/86. En doldis som kanske främst var känd för sitt hårda arbete, men vad få minns är att han var HV:s näst bäste målskytt med sina sex fullträffar under SM-slutspelet 1995. Bara Pelle Gustafsson var vassare med sju nätkänningar.

28. Peter Ekelund (fw)

Liksom Falk en doldis som alltid gjorde sitt yttersta för att hjälpa laget fram till segrar och poäng. 16 säsonger i HV:s a-lag och var med om två av gulden.

27. Johan Åkerman (b)

Efter en rad poängstarka säsonger i andraligan så hämtades han som 33-åring in till HV 71 2006. Det som senare följde skulle resultera i att de flesta av oss satt och kliade oss i huvudet med en känsla av att backen nog högst troligt var en av de mest välbevarade hemligheterna genom alla tider. Under sin debutsäsong i högsta ligan gjorde han nämligen 48 poäng och sedan följde en rad starka säsonger i HV och andra toppklubbar. Är tillbaka i klubben som assisterande tränare.

26. Andreas Karlsson (fw)

Slog igenom i Leksand som ung men det var under sina två säsonger i HV 71 mellan 04 och 06 som han förmodligen hade sina bästa SHL-år. Speciellt 05/06 när han vann den totala poängligan och tilldelades Guldhjälmen.

25. Ulf Dahlén (fw)

Spelade bara 59 matcher i HV-tröjan, men snacka om att göra avtryck under den korta tiden. Värvades 1997 direkt från NHL och snittade strax över en poäng per match. Senare på våren plockades han ut i VM-truppen och spelade hem ett guld. Återkom till klubben en bit in på säsongen efter och snittade även då strax över en poäng per match. Förmodligen en av de bättre “mitt i säsongen-värvningarna” genom tiderna i elitserien/SHL. Dessutom två gånger om.

24. Björn Melin (fw)

Kunde vara alldeles briljant i sina bästa stunder. Var en viktig faktor under klubbens storhetstid på 00-talet och var med vid alla tre gulden, 2004, 2008 och 2010.

Björn Melin Foto: Henrik Skoglund

23. Mikko Lehtonen (b)

I mitt högst personliga tycke kanske den bästa backen som någonsin spelat i HV 71. Men med tanke på att han bara gjort en och en halv säsong i klubben så är det högst svårmotiverat att ha honom högre på den här listan. Med det sagt: Kan någon minnas att han gjorde en dålig match i HV-tröjan?

22. Peter “Kessler” Eriksson (fw)

Han var stor. Han var tuff. Han var dessutom den förste spelaren att ta klivet från HV 71 till NHL. Sejouren i Edmonton blev bara ettårig och väl tillbaka i Sverige så var han inte riktigt densamme som han var innan han åkte. En viktig offensiv kloss i det HV-bygge som etablerade sig i elitserien.

21. Roland Eriksson (fw)

Kom i par med Ivan Hansen från Leksand 1984 och uppdraget var: Ta upp HV 71 i elitserien! Det lyckades han med omgående och Eriksson gjorde dessutom det avgörande 3–2-målet i den gastkramande kvalserieepilogen mot Västerås uppe i Rocklunda.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *