Ishockey

Tidernas 71 främsta HV-lirare: Plats 50 – 41

Ishockey HV 71 har genom åren utmärkt sig som länets lag. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt Henrik Skoglund som i sju artiklar kommer redogöra för vilka han anser varit bäst. Idag plats 50 till 41.

50. Reijo Routsalainen (b)

Förmodligen listans mest svårplacerade spelare. Backen gjorde endast en säsong i HV, 87/88, men oj vad han dominerade. Med 10 mål och 22 assists vann han till och med den interna poängligan. Ändå finns det de som menar att han inte fick ut sin fulla kapacitet i ligan, att han helt enkelt var för bra.

49. Anders Wallin (b)

En härförare på blålinjen och saknade definitivt inte anbud från högre upp. Men prioriterade tryggheten på hemmaplan och efter elitseriesäsongen 1980 la han skridskorna på hyllan.

48. Erik Ersberg (mv)

Värvades från Västerås och tog över förstaspaden efter Stefan Liv när denne testade lyckan i Nordamerika. Spelet i HV 71 ledde också Ersberg till andra sidan Atlanten och under ett par säsonger vaktade han Los Angeles Kings målbur.

47. Erik Christensen (fw)

Avslutade sin karriär på absolut bästa sätt genom att vinna SM-guld 2017. Centern var rejält uppskattad av fansen och Christensen har vid flera tillfällen berättat om sina känslor för klubben.

46. Jan Hrdina (fw)

Efter att ha bildat kedja med Mario Lemieux och Jaromir Jagr i början av 00-talet kom han att centra en lina bestående av honom själv samt Per Ledin och Andreas Jämtin några år senare. Det visade sig bli en lyckad kombination och Hrdina är förmodligen en av de mest underskattade spelarna i HV:s historia.

45. Thomas Ljungbergh (fw)

Fick aldrig de där rubrikerna han kanske borde ha haft. Men var med och bidrog rejält vid avancemanget 1985 och vid guldet tio år senare köpte han sin roll som avlastningsspelare till 100 procent. Avgjorde den andra matchen mot Djurgården i kvartsfinalserien hemma i Rosenlundshallen.

44. Kenneth Kennholt (b)

Värvades in som en etablerad landslagsback 1993 och efter en trevande första säsong gjorde han ingen besviken de kommande åren med sitt stenhårda skott från mållinjen. Hade dock en kuslig förmåga att inte träffa mål.

43. Andreas Jämtin (fw)

Energispelaren var med vid två av gulden, 2004 och 2008, och hade en extrem förmåga att vara obekväm för motståndarna. Också viktig för gruppen under den tid när det byggdes upp en svårslagen vinnarmentalitet i klubben.

42. Per Ledin (fw)

Hade sin bästa tid i sin långa karriär i HV 71 och kan se tillbaka på två SM-guld i klubben. Liksom Jämtin var han en extrem obekväm spelare att möta och också viktig i att bibehålla vinnarmentaliteten i föreningen.

41. Mattias Tedenby (fw)

Det är knappast någon överdrift att påstå att trollgubben från Värnamo är en av klubbens största magiker genom alla tider. Har blandat högt med lågt genom åren och det är just ojämnheten som gör att han inte ligger högre upp på den här listan. Verkar de senaste säsongerna hittat jämnheten i poängproduktionen i Schweiz och KHL och nu när han återvänt till HV 71 så kan vi vara alldeles säkra på att han kommer klättra på den här listan.

Mattias Tedenby. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *