Ishockey

Värnamosonen gör succé i Danmark – blev poängbäste back

Ishockey Han lämnade VGIK redan som 16-åring. Tolv år senare gör backen Anton Johansson succé och säsongen som var vann han backarnas poängliga i Danmark. Receptet till framgången stavas mer egoistiskt tänk. – Levererar du inte som import så får du gå, konstaterar 28-åringen i en intervju med Värnamo.nu.

Anton Johansson. Foto: Herlev Eagles och Pixabay

Från det att Anton Johansson var 16 fram till han var 25 tillhörde Anton Johansson Troja där han representerade klubben i både allsvenskan och division 1. Efter en kortare utflykt till Österrike för ett par år sedan spelade han en halv säsong i allsvenska Tingsryd innan det de två senaste åren blivit spel med Herlev i den danska högstaligan.

Började tänka mer egoistiskt

Laget gick inte speciellt bra under den gångna säsongen, mycket beroende på otur då de drabbades av skador och spelare som lämnade mitt under säsongen.
– Som lag hade vi det ganska tufft, men personligen så var det en väldigt bra säsong. Vi hade ett fantastiskt bra powerplay. Det är ju där man gör rätt mycket poäng som back, berättar han.

På 40 matcher stod backen från Värnamo för totalt 48 poäng fördelat på elva mål och 37 assists. Med det vann han backarnas poängliga, samt slutade delad tvåa i den totala.
– Jag har fått väldigt mycket förtroende och spelat i alla spelformer, så jag har spelat upp mot 30 minuter per match, jag fick förtroende att producera och leverera och det var skönt att kunna göra det också.

Gjorde du något speciellt inför säsongen som kan förklara framgången?
– Som alla säger så förberedde man sig bra med sommarträning och allt sånt där. Men jag bestämde mig ganska tidigt för att jag skulle bli lite mer egoistisk, skjuta mer själv och våga göra fel. Jag byggde upp ett himla bra självförtroende och spelade bra ishockey tack vare att jag vågade i början av säsongen.

Annan mentalitet i utlandet

Kollar man bakåt i Anton Johanssons karriär så har han alltid bidragit med mycket passningspoäng, men på seniornivå har han som mest gjort fyra mål på en säsong, vilket var hans första år i Danmark.
– Jag har alltid haft ett rätt bra skott men jag har inte använt det, jag har kollat passningsväg istället för skott. Men det ändrade jag lite i år tillsammans med min tränare som ville att jag skulle tänka mer på det sättet.

Anton Johansson fortsätter med att berätta att det är lite annan mentalitet i de utländska ligorna kontra de svenska.
– Som importspelare så är du här för att leverera, levererat inte importerna så fungerar inte laget och levererar du inte som import så får du gå. Det är vi som ska göra mål och det är vi som ska göra skillnad.

De senaste åren är det en del före detta Trojaspelare som valt spel i Danmark.
– Jag tror att folk har börjat titta mer utomlands överlag. Just dansk hockey går framåt som tusan, det såg vi bara i VM när de slog Kanada. Ligan i Danmark går också framåt och det är många som använder den danska ligan som en språngbräda ut i Europa, säger Anton Johansson och fortsätter:
– Sen är det en annan ekonomi för en hockeyallsvensk spelare kontra att spela i Danmark. Allsvenskan är en fantastisk bra liga, men spelar man i bottenlagen… Då är det lite fetare att komma till Danmark och tjäna lite mer pengar. Sen är det en väldigt rolig hockey här, det är öppna spjäll och fart och fläkt.
– Sen är det också utvecklande då man får en större roll.

Stannar troligtvis i Danmark

Endast tre svenska backar har gjort fler poäng under en och samma säsong genom tiderna och man kan tänka sig att Anton Johanssons framgångar gett eko hos andra klubbar. Just nu är han kontraktslös och bekräftar att han fått en del erbjudanden om nästa säsong, men att han trivs väldigt bra i Köpenhamn.
– Jag blir troligtvis kvar ett år till här i krokarna.

Den delade andraplatsen i den totala poängligan delade Johansson förövrigt med centern och lagkamraten Joseph Jonsson, bördig från Landsbro cirka en timme österut från Värnamo.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *