Motorsport

83 till start i Skilling 500

Motorsport Invigning i Skillingaryd och värd för nordiskt mästerskap. En folkfest väntar när Skilling 500 åter välkomnar den svenska rallyeliten till Klevshult.

Invigning i Skillingaryd och värd för nordiskt mästerskap. En folkfest väntar när Skilling 500 åter välkomnar den svenska rallyeliten till Klevshult. Pressbild: JCRallypics  [1/2]

– Det är ett kvitto på ett väl utfört arbete, säger tävlingsledaren Mats Bergman efter att Skilling 500 på nytt får SM-status. Pressbild: David Alin  [2/2]

2021 var Skillingaryds Motorklubb värd för finaltävlingen i Rally-SM. Efter tävlingen tilldelades klubben utmärkelsen ”Årets arrangör” av Svenska Bilsportförbundet. Arbetet gav resultat och inför 2023 får tävlingen åter SM-status.

– Det är ett kvitto på ett väl utfört arbete, säger tävlingsledaren Mats Bergman.

När anmälningslistan stängdes stod det klart att det är 83 ekipage som jagar åtråvärda SM-poäng på de totalt elva mil långa specialsträckorna på klassiska smålandsvägar. Årets SM-rally genomförs med stöd av de kommuner som berörs av tävlingen: Vaggeryd, Gnosjö och Värnamo.

– Vi är mycket tacksamma för att kommunerna bidrar till tävlingen, det gör att vi får en större ekonomisk trygghet. Det hade varit svårt att ta på sig ett så stort arrangemang utan deras stöd, säger tävlingsledaren Mats Bergman.

Men det är inte bara den svenska rallyeliten som gör i Skilling 500. SM-rallyt i västra Småland är även värd för den andra deltävlingen i nordiska rallymästerskapet, en serie som lockar deltagare från de nordiska länderna.

Rallyt avgörs över tre etapper som innehåller totalt 16 specialsträckor fördelade på 11 mils distans. Tävlingen invigs på fredag kväll klockan 18 utanför Skillingehus vid torget i Skillingaryd, där kommunalråden Gert Jonsson och Kristine Hästmark, Vaggeryd respektive Gnosjö kommun, inviger och Hasse Petersson från P4 Jönköping har hand om speakeruppdraget. Under fredagskvällen körs fyra specialsträckor. Efter de två första sträckorna på fredagen är det ett uppehåll i Vaggeryd där de som inte har möjlighet att ta sig ut i skogen kan se ekipagen på nära håll.

Efter nattvila drar SM-rallyt i gång igen med fem specialsträckor under lördag förmiddag. Efter lunch avgörs rallyt med sex specialsträckor. Vid klockan 18 på lördag kväll sker slutmål med prisutdelning på Tures Torg i Klevshult.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *