Motorsport

Björn från Barnarp vann Vårfajtens A-final

Motorsport Under gårdagen arrangerade Skillingaryds Motorklubb premiärtävlingen i Smålandscupen på folkracebanan i Föreberg. Det blev Björn Damberg från grannklubben Jönköpings MK som tog hem A-finalen bland seniorer. Bästa hemmaförare var Anton Geijersson som blev trea i B-finalen senior.

Obligatoriskt förarsammanträde innan start. Här är det upprop och närvarokontroll av Pia Thulin, tävlingsledningen  [1/12]

Erik Bergman, närmast, såg till att resultaten registrerades  [2/12]

Oskar Mejving såg till att alla står rätt på startplattan  [3/12]

Helen Thelin räknade varv och var faktafunktionär när målflagg passerades  [4/12]

Anbud läggs. Samtliga folkracebilar är till salu efter tävlingen till ett pris av 8 500 kronor.   [5/12]

A-final junior  [6/12]

B-final junior, Milton Stenbäcken längst till höger  [7/12]

B-finalen seniorer, Anton Geijersson tredje plats  [8/12]

Ett 70-tal funktionärer hjälpte till under tävlingen  [9/12]

C-final senior, Pontus Mejving längst till höger  [10/12]

Björn Damberg, Jönköpings MK, blev en av två fullpoängare i seniorklassen. Han vann också A-finalen. – Känns nästan overkligt, kommenterar Björn som tidigare inte haft några lyckade tävlingar i Föreberg  [11/12]

Tävlingen drog storpublik  [12/12]

Underlaget var av den blötare karaktären när starten gick och storpubliken som lockats till Föreberg fick se rafflade heat och kamper bland seniorer, damer, veteraner och bland tävlingens rekordmånga juniorer.

Efter tre omgångar var Björn Damberg från Jönköpings MK och Albert Bengtsson från Nässjö MK fullpoängare och en plats i A-finalen seniorer var given med deras insamlade 21 poäng. I A-finalen blev det rejäl startsmäll och Albin Park, Samuel Thörnqvist och Johan Karlsson fick parkera i sandfållan i första kurvan medan Alberg Bengtsson lyckades ta sig ur startsmällen men kom bara en kort bit innan han också fick bryta. Johan Runesson från Kalmar MK jagade Björn Damberg i fem varv men lyckades inte komma förbi när Björn passerade målflagg först av de båda.

Efter prisutdelningen kommenterar Björn Damberg A-finalsegern så här:

– Det här trodde jag verkligen inte när jag kom hit i morse. Jag åker egentligen bara de tävlingar som är närmast och i Skillingaryd har jag varit många gånger, men aldrig lyckats, säger Björn som bor i Barnarp och kört folkrace sedan 2004.

– Att jag skulle bli en av två fullpoängare bland seniorerna är helt otroligt fantastiskt. Jag kör Opel Ascona B och den här köpte jag egentligen redan 2015. Blev av med den på anbud men den fanns med under Vimmerbys tävling i somras, så jag åkte dit och lade ett bud på den, och fick med mig min gamla bil hem igen. Om jag ska åka fler deltävlingar i Smålandscupen? Ja… det får nog bli så, avrundar en nöjd Damberg innan han rullar norröver efter att ha lastat bilen, som han nu fick behålla efter dagens anbudsförfarande.

Skillingarydsföraren Anton Geijersson hade också en väldigt bra dag. En heatseger, en andraplats och tredjeplats i omgångarna blev det B-final för Anton.

– Bakhjulsdrivna bilar har haft svårt att stå emot framhjulsdrivna bilar här på vår bana, men i dag gick det riktigt bra. Jag är såklart nöjd med min insats, nöjd över att tävlingen flöt på bra, att banan höll så bra och att det var så många som kom och tittade på oss, menar Anton som tog hem tredjeplatsen i B-finalen senior.

Pontus Mejving hade två klara heatsegrar men växellådan sprack i sista omgången. 14 poäng räckt till en plats i C-finalen, där han dock inte kunde vara med.

Övriga hemmaförare: Milton Stenbäcken 6:a i junior B-final, Martin Blomgren kom på en 26:e plats av 40-talet seniorer och Moa Roos Nykvist missade finalplats precis då en poäng fattades till B-finalen för Dam/Veteranklassen.

70 funktionärer hjälpte till att arrangera folkracetävlingen i Föreberg som fick bra betyg av domare och tävlande. Nästa deltävling i Smålandscupen står Jönköpings MK som arrangör för sista lördagen i april.