Motorsport

Depåstopp kostade Felix segern i Indy 500

Motorsport Felix Rosenqvist ledde den 105:e upplagan av Indycar-klassikern Indy 500 när bara åtta av loppets 200 varv återstod att köra på söndagskvällen svensk tid, men tvingades till ett sent depåstopp och fick överge den dramatiska segerattacken. Till slut blev han 27:a.

Pressbilder

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Rosenqvist inledde loppet på 14:e plats bland 33 startande, och lyckades trots en tidig bestraffning (för fortkörning i depån) jobba sig hela vägen fram till tät när den enorma racingtävlingen – världens enskilt största idrottsevenemang – närmade sig sin upplösning.

Arrow Mclaren Sp-teamet försökte matcha Rosenqvist hela vägen in i mål utan ett sista depåstopp, i hopp om en avgörande gulflaggssituation, men loppet fortgick i fullt tempo och till slut hade manskapet på bil nummer 7 inget annat val än att ta in svensken för påfyllning av bränsle.

• Ledde med åtta varv kvar
Värnamosonen gjorde sitt sista bränslestopp med bara åtta varv kvar, från ledning, och anförde totalt 14 varv i årets upplaga av det berömda ovalloppet. Rosenqvist har därmed varit i ledning i samtliga sina tre Indy 500-starter i karriären så här långt.

– Så här nära mjölken (traditionell segerdryck) har jag aldrig varit tidigare, men det var en chansning på slutet som tyvärr inte gick hem, säger Felix Rosenqvist. Vi försökte sträcka ut och hoppas på en gulflagg, men den kom aldrig och till slut fick vi gå i depå. Där fick jag dessutom motorstopp, så där missade vi alla chanser till ett bra resultat.

• Tappade 26 placeringar
Rosenqvist kom ut på banan igen, men med stor tidsförlust och kom till slut på 27:e plats. Brasilianaren Helio Castroneves vann loppet och tog därmed sin fjärde seger i Indy 500.

– Vi hade en bra bil i klungan och jag kände att farten fanns där idag, avslutar Felix Rosenqvist. Det var tråkigt att det slutade som det slutade, men jag tar med mig mycket positivt från Indy 500. Teamet har gjort ett kanonjobb och vi var definitivt med i matchen hela vägen in, trots en del problem med växellådan i början av loppet. Nu får vi samla ihop oss i ett par dagar, och sedan är det fullt fokus på resten av säsongen.

Nästa Indycartävling avgörs på gatorna i Detroit den 12-13 juni.

• Ntt Indycarserie lopp 6 med 105:e Indianapolis 500
1) Helio Castroneves (BRA), M.Shank, 200 varv
2) Alex Palou (SPA), Ganassi, + 0,492 sekunder
3) Simon Pagenaud (FRA), Penske, + 0,562
4) Pato O’Ward (MEX), Amsp, + 0,940
5) Ed Carpenter (USA), Ecr, + 1,242

27) Felix Rosenqvist (SVE), Amsp, + 1 varv

• Mästerskapsställning efter sex av 16 lopp
1) Alex Palou (SPA), Ganassi, 248
2) Scott Dixon (NZL), Ganassi, 212
3) Pato O’Ward (MEX), Amsp, 211
4) Simon Pagenaud (FRA), Penske, 201
5) Rinus VeeKay (NED), Ecr, 191

20) Felix Rosenqvist (SVE), Amsp, 82

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *