Motorsport

Från ledning till påkörd för Felix

Motorsport Felix Rosenqvist gick igenom en känslomässig berg- och dalbana i säsongsfinalen för att indycar-serien när han från första startposition var med och slogs om segern i Grand Prix of Monterey på Laguna Seca i USA men till slut blev avkörd i sitt sista lopp för Arrow Mclaren.

Pressbilder: Indycar

  [1/7]

  [2/7]

  [3/7]

  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

  [7/7]

Rosenqvist, som kommer att lämna Arrow Mclaren för att istället ansluta till Meyer Shank Racing nästa säsong, gjorde allt för att ge sitt nuvarande team ett lämpligt farväl när han slog till med första startposition i ett rekordsnabbt kval på lördagen.

Han tycker att det kändes helt fantastiskt att få avsluta med första startposition i sitt sista kval med teamet.
– Det var ett av de bästa varven i min karriär. Det var verkligen på gränsen, men otroligt tillfredsställande på den nya asfalten med så mycket grepp. Vi visade vad vi går för när det klaffar, säger Felix Rosenqvis.

Från årets andra – och indykarriärens totalt femte första startposition var det också Rosenqvist som tog hand om ledningen i starten av det 95 varv långa finalloppet på söndagskvällen svensk tid.

Värnamoföraren passerades förvisso bryskt av redan klare mästaren Alex Palou en bit in i loppet, men låg på en stabil andraplats när tävlingen hade stabiliserats.

Dessvärre drabbades dock Rosenqvist ännu en gång av den förbannelse som förföljt honom under sejouren hos Arrow McLlaren. Efter att ha gjort sitt första depåstopp återanslöt Rosenqvist mitt i fältet, strax före landsmannen Marcus Ericsson – som på det 29:e varvet körde in i Rosenqvist bakifrån i den tvära Andretti-hårnålen.

Båda svenskarna snurrade, Rosenqvist fick punktering och blev stående i sandfållan, och dagen var förstörd. Ericsson bestraffades senare för kollisionen.

Rosenqvist kunde förvisso ta sig tillbaka upp på banan igen, men nu två varv efter och utan någon som helst chans på ett framskjutet resultat. I stället för att slåss om segern klassificerades han till slut som 19:e man i sitt sista lopp som Arrow Mclaren-chaufför.

– Vilken dag, summerar Felix Rosenqvist. Det var verkligen en berg-och dalbana i mitt sista race för Arrow Mclaren. Vi startade med en grym bil och en bra inledning på racet. Sedan körde Marcus in i mig, och där var dagen över. Vi kämpade på för att fullfölja loppet, men det var extremt surt med tanke på potentialen vi hade idag.

Felix Rosenqvist slutar yolva totalt i serien efter en säsong kantad av både högt och lågt. Bland höjdpunkterna märks två pallplatser, två första startpositioner (tangerat flest av alla under 2023) och ett snabbaste varv. Rosenqvist ledde också kronjuvelen Indy 500 i 33 varv efter att ha kvalat in i första startled till det klassiska ovalloppet.

– På det stora hela har det inte varit den säsong jag hade hoppats på, men jag är stolt över att vi ändå fått till två första startpositioner och två pallplatser trots allt som hänt, avslutar Rosenqvist. Farten har funnits där i princip hela tiden, vilket vi bevisade igen här på Laguna Seca, men det har varit många andra omständigheter som hindrat oss från att nå våra mål – också som här idag.

– Jag är ändå väldigt tacksam över min tid här hos Arrow McLlaren, och jag lämnar med huvudet högt. Stort tack till hela teamet, och särskilt gänget på bil #6. Nu väntar ett nytt kapitel för mig; jag längtar redan till nästa säsong!

Felix Rosenqvist presenterade sina planer för säsongen 2024 tidigare den här veckan och kommer alltså att inleda en ny fas i karriären nästa år när han ansluter till Meyer Shank Racing.

Resultat av lopp 17
1) Scott Dixon (NZL), Ganassi, 95 varv
2) Scott McLaughlin (NZL), Penske, + 7,318 sekunder
3) Alex Palou (SPA), Ganassi, + 10,611
4) Will Power (AUS), Penske, + 14,666
5) Callum Ilott (STB), Juncos, + 21,128

19) Felix Rosenqvist (SVE), Arrow Mclaren, + 2 varv

Slutställning med poäng
1) Alex Palou (SPA), Ganassi, 656
2) Scott Dixon (NZL), Ganassi, 578
3) Scott Mclaughlin (NZL), Penske, 488
4) Pato O’Ward (MEX), Arrow Mclaren, 484
5) Josef Newgarden (USA), Penske, 479

12) Felix Rosenqvist (SVE), Arrow Mclaren, 324

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *