Motorsport

Intensiv renovering på motorbana

Motorsport Motorbanan i Anderstorp kommer att moderniseras rejält inför sommarens stora Dtm-evenemang med omfattande renoveringar.

Snart tävlingsdags igen. Pressbild  [1/2]

Renovering pågår. Pressbild  [2/2]

Dtm – ett av världens främsta racingmästerskap – förlägger i år en deltävling till Sverige för första gången någonsin, och höjer därmed ribban betydligt när de stora fabriksteamen från Audi och BMW rullar in i Anderstorp.

– Det händer otroligt mycket ute på banan just nu, säger Peter Eklund, vd vid motorbanan.
– Vi har dragit ut fiber till samtliga funktionärsposteringar, vi har grävt ner elkablar för att strömförsörja banan på ett bättre sätt, och vi har rustat upp både vatten och avlopp. Hela anläggningen får sig en rejäl ansiktslyftning.

Ett stort projekt som just nu pågår är flytten och restaureringen av den klassiska så kallade Norra läktaren, belägen vid Mattssons-kurvan längst bort från nuvarande start och mål. Läktaren, som varit i dåligt skick de senaste åren, har kapats upp i tre sektioner och ska inom kort byggas upp på nytt på samma ställe – nästan.

– Vi kommer att flytta Norra läktaren en liten bit bakåt, fortsätter Peter Eklund. Anledningen till det är att vi vill räta ut en barriär som löper längs med banan och framför läktaren just där. Vi behöver vinkla upp läktaren för att skapa en bättre och mer linjär avåkningsyta. Därmed blir banan säkrare både för bilar och MC. Läktaren får samma antal platser som förut.

Senare i vår kommer också hela den bortre delen av depån att asfalteras om, liksom den just nu grusbeströdda transportvägen som löper från huvudentrén hela vägen bort till Mattssons-kurvan. Även den gamla och slitna cafeterian renoveras och får en helt ny fasad.

Vidare ska 200 däcktravar innehållande vardera 30 förbrukade däck – sättas ihop och installeras utmed banan för att dämpa eventuella krascher.

Huvudbyggnaden vid bandepån kommer också den att rustas upp, med bland annat ett helt nytt ventilationssystem och uppdaterade it-lösningar för press, media och tävlingsledning.

Motorbanan invigdes 1968. Under åren 1973-1978 stod banan värd för Sveriges Grand Prix för formel 1 – fortfarande idag de enda VM-loppen för formel 1 som körts på skandinavisk mark.

Dtm-tävlingen i Anderstorp blir Sveriges första internationella banlopp för bilar sedan Fia world touring car championship gästade 2007.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *