Motorsport

Jennie är rallydistriktsmästare

Motorsport Syskonen Jennie och Joakim Blansch, från Åker utanför Skillingaryd, har efter helgens rallytävling i Nässjö alla skäl att fira. DM-guldet är i hamn

Jennie är distriktrallymästare. I famnen finns systersonen William och till höger kartläsaren för året - storebror Joakim  [1/3]

Tävlingsbilen köptes för fem år sedan  [2/3]

Glada DM-vinnare. Från vänster Joakim Blansch, Jennie Blansch med William i famnen och till höger Jennies tvillingsyster Louise som under året lämnade över kartläsarjobbet åt storebror  [3/3]

Jennie Blansch blir första kvinnliga rally-DM mästaren i Smålands Bilsportsförbund under modern tid. Vi har träffat syskonen från Skillingaryds Motorklubb för en liten pratstund efter deras senaste tävling i Nässjö, där de egentligen inte hade behövt att starta för att vinna… Totalt har tio tävlingar körts och satsningen har under året varit på deltävlingarna i Smålands-DM.

– Egentligen blev vi klara DM-vinnare när ”Tabergsrallyt” ställde in. Vi hade inte behövt att starta i Nässjös deltävling, men det gjorde vi ändå. Ska man åka DM, ska man köra alla tävlingar, så är det, säger Jennie Blansch.

Jennie har haft sin storebror Joakim som skött ”kontoret i bilen” vid DM-tävlingarna. Årets roligaste tävling tycker duon att Hässleholms tävling var där man fick köra igenom alla specialsträckor innan tävlingen drog igång. ”Växellådan gick tyvärr sönder på den tävlingen, men det var den roligaste tävlingen iallafall. Det gjorde nog mycket att det gick så bra också, vi kom på pallplats bland alla i klassen”, kommenterar Jennie.

Syskonen tävlar i en Opel Astra, otrimmad och framhjulsdriven, som är byggd enligt Grupp E;s tekniska reglemente, där man får ha antal hästkrafter räknat efter bilens vikt.

– Tävlingsbilen är homologerad, registreringsbesiktigad hos rallytekniker, och bilens inredning är borta. Den är optimerad efter vårt reglemente och vi har nog kanske en 110 hästkrafter samt något bättre stötdämpare, de är originalutförande men lite bättre, berättar Jennie om bilen som hon och hennes tvillingsyster Louise köpte för snart fem år sedan.

Hur är det att ha storebror Joakim i högerstolen?

– Det har varit bra, jag har lärt mig mycket och utvecklats mycket. Fördelen med Jocke är att han kan varenda skruv och del i bilen, det är värt väldigt mycket, menar Jennie.

– Det har varit lärorikt för mig också, säger Joakim, då jag inte har läst noter (reds anm; beskrivning av vägen), tidigare. Kul att lillsyrran lärt sig mycket under året. Sen har vi skrattat och haft galet roligt också tillsammans. Vi har inte varit osams utan vi har till och med diskuterat om det är något som hänt och vad vi skulle göra annorlunda. Vi slutade att kontrollera våra sträcktider jämfört med de andra i klassen efter Hässleholm. Känns det bra, så är det så. Man ska vara nöjd med det man åstadkommer, menar Joakim.

Syskonen har inte varit vid sidan om vägen under hela rallysäsongen, bilen har bara haft lite små tekniska bekymmer under två tävlingar. Stabil poängplockare har gett duon DM-guldet i år.

– Hur vi ska fira? Prisutdelningen är i februari, då blir det att fira, menar Jennie.

– Att ha en syrra som vunnit DM? Det finns många som tycker det är kul, sen finns det nog vissa medtävlande som tycker att det blev ett motigt år då man förlorade mot en tjej i bilkörning, säger Joakim med ett stort leende.

Vad händer nästa år?

– Vi får se, tanken var att åka Sydsvenska Rallycupen, vi vill åka notade tävlingar. Tyvärr verkar det inte finns arrangörer till att ordna en cup nästa år, så vi kanske få snegla norröver på Svenska Rallycupen istället, avrundar Jennie.

Tvillingsystern, och ordinarie kartläsare Louise, tillsammans med sonen William Claesson Blansch besökte verkstaden när vi var på plats. William är blott 2,5 månad gammal och har redan besökt sju rallytävlingar.

– William är vårt största fans. Jag har lovat hans pappa att jag ska bistå med en riktig vass Saab när William kör sin första folkracetävling. Den blir på hemmaklubbens arena i Föreberg, Vårfajten i mars, år 2034, avrundar morbror Joakim som tillsammans med lillasyster Jennie skriver historia och blir första kvinnliga rally-DM segraren i modern tid.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *