Motorsport

Landskamp i Danmark för folkracebröder

Motorsport Pontus och Oskar Mejving tävlar under helgen i tvådagars folkrace i Nisseringen, Nestved

Pontus Mejving. Foto; Privat

Från Skillingaryds Motorklubb tävlar i helgen bröderna Mejving i landskamp i folkrace i Nestved i Danmark. Tävlingen är en tvådagars där man kör tre omgångar på lördagen och två på söndagen, som avslutas med finalåk. Totalt tävlar 90 förare där hälften är svenskar.

– Jag har inte kört där tidigare så det blir spännande. Jag åker i en liten polo och jag har monterat en styrservo då det är mycket på asfalt på banan. Mitt mål är att åka någon slags av final på söndagseftermiddagen, säger Pontus Mejving.

Yngre brodern Oskar har tävlat i danska Nisseringen två år tidigare och blivit totaltre båda åren.

– Banan är mestadels asfalt, den är lång, bred och snabb. Banan mäter över en kilometer per varv och varje heat är fyra varv i stället för tre som här hemma i Sverige. Det är även öppet för träning både lördag och söndag innan omgångarna drar igång. Det blir mycket åka då helgen, är som sex tävlingar hemma i Sverige, körmässigt. Det är olika banslingor på lördag och söndag. Jag har kört där två år tidigare och blivit trea totalt båda gångerna.

– När det gäller reglerna är det nästan som svenska regler, inte mer än 100 decibel och jag måste ha rutnät på sidorutorna. I kvalen är det som vanligt med poängberäkningen, men man får inte köra på varandra som i Sverige, det är mycket snällare folkrace i Danmark. Man kan via efterkontrollanten, efter kört heat, få reda på att man har fått något poängsavdrag, det är inte alltid det visas på huvudposteringen som det gör här hemma. Banan är så lång och det går så fort så man kan köra snyggt. Om man exempelvis jämför med vår hemmabana i Föreberg, utanför Skillingaryd, kommer man efter där är det svårt att köra ikapp. I helgen läggs alla poäng ihop, Danmark och Sverige, och förra året vann vi med en poäng. I år är hårdare än någonsin, så det kommer att bli tufft att stå emot. Men jag vill vinna såklart, jag är där för att vinna och jag har med mig min bäste bil, en Saab 900, som har blivit extra ompysslad i veckan, avrundar Oskar Mejving.

Fotnot; Tävlingen körs är publikfri på grund av rådande omständigheter.

Oskar Mejving. Foto; Fredrik Lager

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *