Motorsport

Maxat startfält i Vårfajten

Motorsport När anmälan till Skillingaryds MK:s folkracetävling ”Vårfajten” stängde under söndagskvällen blev det ett maxtak där 100 förare anmälde sig för att göra upp om premiärpoängen i Smålandscupen. Vi har träffat tävlingsledaren Stefan och juniorföraren Agnes…

Stefan Argus, Bondstorp, är tävlingsledare

Under helgen som varit träffades medlemmarna ute i Föreberg för att förbereda inför stundande folkracetävling. Stefan Argus, från Bondstorp, är ”ny” tävlingsledare, iallafall i Skillingaryds MK:s kostymen. 

Vad gör Stefan innan tävlingsdagen?
– Jag ser till att alla funktioner har sina uppgifter klara, både gällande banan, sekretariat med flera. Jag förbereder en del pappersarbete också. Det är första gången jag är tävlingsledare i Skillingaryds MK. Men i min tidigare hemvist, Jönköpings MK, var jag tävlingsledare många gånger, ett tag körde jag tre tävlingar om året. Ska bli väldigt rolig lördag här i Föreberg, kommenterar Stefan. 

Vad gör en tävlingsledare under tävlingens gång?
– Mitt ansvar är att vara tillgänglig för förarna. Vi gör inte så mycket på själva dagen om allt förarbete är bra gjort. Är det något som inte fungerar så behöver jag och min biträdande, Moa Roos Nykvist, vara där och styra upp, dirigera och hjälpa funktionärerna. 

Ser du några utmaningar inför helgens Vårfajt, som är premiär i Smålandscupen?
– Vädret. Ett bra folkraceväder är torrt men inte soligt. Det är trevligare för publiken om det inte dammar. Optimalt är 15-20 grader och molnigt vilket gäller för både förarna och funktionärerna. Vi önskar inte regn på lördag, i allafall, säger Stefan Argus som ser sig ut över folkracebanan där snön precis i dagarna har smält undan. 

– Banan kommer att vara ganska fuktig. Det kommer att bli mjukt även att vi kör med välten här under några dagar. Omgivningen och posteringarna ser fina ut.

Fullt startfält, har du någon kommentar till det?
– Jättekul med fint och stort startfält. Vi ser fram emot en underhållande tävling.

– Sedan har vi en utmaning med att få plats med alla. Kul också att vi har många nya chefsfunktionärer och att det fortfarande fyller på underifrån. Positivt att man har kunskaper i klubben men man behöver ha återväxt också såklart, summerar Stefan och ser fram emot sin tävlingsledarroll på lördagens Vårfajt på folkracebanan i Föreberg.

Agnes Ekstrand, Lanna, är en av tre juniorförare på lördag

Agnes Ekstrand från Lanna är en av Skillingaryds MK:s juniorer. Hon var på plats under helgens arbetsmöte då hon hjälpte till med att gräva ned däck (reds anm; som är banmarkering), röjt undan sly och hjälpt till att städa ur klubbstugan. 

– Jag tävlar i juniorklassen och fyller 16 senare i år. Jag har en Volvo 740 som jag ska tävla med på lördag. Jag har provkört lite och förberett mig mentalt för tävlingen på lördag.

– När jag står på startplattan så tänker jag inte så mycket, då är jag helt i fokus. Mitt mål på lördag är att jag ska få köra alla tre omgångar och ha kul, förstås. Alternativspåret är lite läskigt att köra in i och det vill till att jag planerar min körning väl så jag inte tappar placeringar när alternativspåret ska avverkas. 

Tillsammans med Agnes Ekstrand är klubbkamraterna och juniorerna Agnes Nilsson och Milton Stenbäcken anmälda. I seniorklassen startar Pontus Mejving.

På tävlingen jobbar ett 70-talet funktionärer. 

Mats Bergman och Anton Geijersson pausar under arbetsmötet  [1/5]

Välten kördes  [2/5]

  [3/5]

Sly röjdes  [4/5]

Plats för tv-kameror  [5/5]

Taggar

Dela


1 reaktion på Maxat startfält i Vårfajten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *