Motorsport

Nya kartläsare utbildades

Motorsport NBV-lokalen i Skillingaryd var fullsatt när motorklubben arrangerade vidareutbildning för rallykartläsare under lördagen.

Anders Martinsson från Älmhult berättade om hur man läser noter under en rallytävling  [1/8]

  [2/8]

Från vänster Roger Larsson och Peter Lundgren "Idag har vi lärt oss basen, nu är det bara resten kvar"  [3/8]

Emilia Sjöberg går igenom notläsning med Patrik Tallåker  [4/8]

Malou Papp från Reftele är nybliven rallykartläsare  [5/8]

  [6/8]

"Varje sväng graderas"  [7/8]

Så här kan beskrivning av en väg se ut  [8/8]

Från Småland, Västergötland och Blekinge kom rallyförare och kartläsare för vidareutbildning i att läsa noter på en rallytävlingen. Samlingen började med teoretisk utbildning där Anders Martinsson från Älmhult stod för föreläsningen. Att läsa noter på en rallytävling innebär att mer information ges än att åka efter vanlig körbok på tävling. Här finns alla svängar med gradering, alla mått är angivna och krönen på specialsträckorna finns med. Häftet köps av arrangören inför en rallytävling.

Två unga Skillingaryds MK; tjejer fanns på plats i den här mansdominerade samlingen. Vi följde Malou Papp och Emilia Sjöberg när den praktiska övningen gjordes.

– Jag spelar elbas och att läsa noter för rallyföraren är inte helt olik musik, säger Emilia från Värnamo.

– Dagen var väldigt intressant och rolig, bra upplagd utbildningsdag. Perfekt när man får öva praktiskt. Det var svårt att läsa noter tycker jag och det vill till att man prickar in noterna så att de stämmer bra för föraren. Men när man provat att läsa en väg så fick jag ändå in en känsla för det. Tycker det var bra att höra hur de som är erfarna kartläsare läser också, det lärde jag mig mycket på. Vi, min sambo Tobias Norberg och jag, har köpt en Volvo 940 original som vi ska tävla tillsammans med den här säsongen, berättar Malou från Reftele.

Från Bryssel till Skillingaryd

EU-parlamentarikern Peter Lundgren från Kulltorp, och tävlandes för Skillingaryds MK,  var en av deltagarna på vidareutbildningen. Tillsammans med kartläsaren Roger Larsson kommer duon att tävla i en nyinköpt fyrhjulsdriven bil, som kördes i VM i början av 90-talet.

– Jag bytte min Volvo mot en Mazda 323 GTR. Just nu är alla delar på renovering, men efter sommaren ska vi nog kunna köra några tävlingar. Jag har alltid drömt om att få köra en fyrhjulsdrift, så det här kommer att bli kul. Jag har kvar min BMW som jag kommer att låna ut till junioren Vincent Johansson från Kulltorp. Han kommer att köra asfaltscupen i Skåne, så bilen blir välanvänd i år, berättar Peter som under vardagarna befinner sig på jobbet i Bryssel.

– Skönt ibland med något annat än politik, avslutar Peter som tillsammans med Roger såg utbildningsdagen som en grund till kommande rallytävlingar med noter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *