Motorsport

Nybliven B-förare: Joakim blev totalfemma i Skilling 500

Motorsport Under söndagen var det rallyfest i Värnamo när Skillingaryds Motorklubb arrangerade Skilling 500 i trakterna kring Värnamo. Joakim Blansch, nybliven B-förare, vann klassen och blev femma totalt i tävlingen som ingick i Sydsvenska Rallycupen och DM för Småland. Totalt tog hemmaförarna fem pallplatser

Vann Skilling 500 gjorde Robert Blomberg och Ida Bood. Foto: JC Rallypics  [1/10]

Joakim Blansch och Maja Bengtsson. Foto: JC Rallypics  [2/10]

Johan Petterson och Per-Ola Pettersson. Foto: JC Rallypics  [3/10]

Patrik Tallåker och Louise Blansch. Foto: JC Rallypics  [4/10]

Rasmus Thulin Johansson och Simon Molin. Foto: JC Rallypics  [5/10]

Simon Vernersson och Hans-Peter Picher. Foto: JC Rallypics  [6/10]

Prisutdelning ungdomsrally. Från vänster Per-Ola Pettersson, Johan Petterson och vinnaren Wille med pappa Magnus  [7/10]

Prisutdelning B-förare trimmat: Från vänster Joakim Blansch, Maja Bengtsson, Jimmy Kristensen, Erik Telehagen samt tvåorna Rasmus Thulin Johansson och Simon Molin där sonen Kalle fick hålla pokalen  [8/10]

Prisutdelning A-förare trimmat: Från vänster ses tävlingsledare och prisutdelare Mats Bergman, därefter sonen Erik Bergman och kartläsare Per Andersson samt övriga pristagare i klassen.  [9/10]

Prisutdelning C-förare otrimmat: Från vänster ses silvermedaljörerna Louise Blansch och Patrik Tallåker. Foto: Bitte Blansch  [10/10]

Den 49:e upplagan av Skilling 500 arrangerades med start, mål och serviceplats vid Bredasten i Värnamo under söndagen. 100 tävlande stod på startlinjen och hemmaföraren Joakim Blansch med Älmhults MK:s Maja Bengtsson stod för dagens insats när paret blev totalfemma och Rasmus Thulin Johansson med kartläsare Simon Molin blev totalsjua, och tvåa i samma klass som Joakim och Maja. 

Totalt vanns tävlingen av Trollhättans Robert Blomberg och Ida Bood som körde snabbast på de fem unika specialsträckorna med sin fyrhjulsdrivna Skoda R5. Men vi går tillbaka till tävlingens stora utropstecken, Joakim Blansch från Åker, utanför Skillingaryd. Som rallyförare finns det tre förarklasser där man börjar som C-förare, efter uppklassningspoäng klassas man upp som B-förare, nya uppklassningspoäng ska inhämtas och som högst kan man nå klassen A-förare. Joakim Blansch klassade upp sig som B-förare så sent som för en månad sedan och under hemmatävlingen Skilling 500 blev det klassvinst, snabbaste B-förare och en mycket fin totalplacering. Joakim berättar om helgen: 

– Dagens hemmatävling Skilling 500 bjöd på fem stycken superfina sträckor, verkligen toppen. En varm, solig dag och rally på schemat gjorde att man var lite extra taggad för att sprätta lite grus i Värnamoskogarna. I dag gjorde återigen Maja Bengtsson ett inhop i högestolen för att hålla ordning på både mig och noterna på sträckorna. 

– Vår dag rullade på jättebra, både på och utanför vägen. Vi hade en problemfri tävling till allra sista sväng där jag tyvärr får ett litet hjärnsläpp och missbedömer målsvängen helt, vilket tyvärr slutade med en lättare rullning. Men som tur är finns det gott om folk i skogen med muskler och vilja som fick upp oss på vägen igen och vi kan fortsätta mot slutmålet i Värnamo. Där står vi som segrare i klassen B-förare 2WD och femma totalt i tävlingen. Ett resultat som vi är supernöjda med, särskilt efter den lilla rullningen vi gjorde. Det finns många att rikta ett tack till en sådan här dag, men extra tack till Maja, all publik som hjälpte oss i skogen och till vår fina servicepersonal, hälsar Joakim Blansch glatt när han nu, efter sin tredje genomförda tävling som B-förare  tar med sig ett uppklassningspoäng till A-förare i bagaget.

I samma klass, B-förare 2WD, blev Rasmus Thulin Johansson och Simon Molin tvåa. De kände vittring på seger och jagade klubbkamraten Joakim Blansch fram till sista specialsträckan Vallerstad när växellådan började strula.

– Växel 4 och 5 försvann på Vallerstad så vi hade inte en chans. Jag hade behövt fyran och femman kan man väl säga. Vi tappade tyvärr men vi är jättenöjda ändå. Det var väldigt roliga vägar, kommenterar Rasmus vid prisutdelningen. 

Erik Bergman och Per Andersson, knep femteplatsen i A-förare 2WD:
– Allt har fungerat perfekt och det var fantastiskt roliga vägar. Enda stället jag kände igen var vid målet intill Eds Gård. Bilen har fungerat fint och jag är nöjd, säger Erik Bergman vid målgång medan kartläsaren Per Andersson flikar in: ”Jag är mer än nöjd med vår insats”. 

I ungdomsrally, tävlande som är under 18 år och har övningskörningshandledare med sig, tog Wille Örum-Gad längsta strået igen, men nu närmar sig de övriga ungdomarna. Johan Petterson med pappa Per-Ola i högerstolen körde in på silverplats. 

– Nöjd? Njae… jag var ju inte snabbast. Vägarna har varit väldigt roliga. Jag tappade växelspaken men det gick bra ändå i dag, kommenterar Johan Pettersson. 

Christer Westerdahl med frugan Marie-Louise i högerstolen blev femma i klassen A-förare otrimmat. 

– Klockan har tickat fort i dag. Men verkligen toppklass på arrangemanget, säger Christer innan han drar vidare till Vissö där det under söndagseftermiddagen ska krattas och städas, som är hemmaekipagens uppgift i motorklubben. 

Vann klassen C-förare otrimmat Grupp E gjorde Simon Vernersson och Hans-Peter Picher. 

– Skilling 500 blev ju väldigt bra kan man ju säga. Det var tuff fight i klassen, precis som det ska vara. Bilen fungerade perfekt fram till efter målet på specialsträcka fyra där jag missade att det nöp rätt bra efter målgången. Så vi var i diket en runda och krökte bakaxeln. Sista sträckan blev bilen inte så jättesmidig att köra, men vi tog oss igenom och det räckte till vinst. Vägarna var överlag kanon. Första sträckan nere i Rydaholm var tuff, men de andra höll riktigt bra. Bra blandning av karaktär och kul att få köra lite i sina egna trakter en gång, summerar Simon Vernersson som hade startnummer 99 och bland de sista i tävlingsfältet. 

I klassen Volvo Original Grupp F, C-förare, körde Patrik Tallåker och Louise Blansch in på en andraplats. 

– Det var en trevlig hemmatävling. Stort tack till Louise som guidade bra, Frank för perfekt service, funktionärer och publik. Vi förlorade fajten med Rasmus i en härlig kamp. Ombyggda bilen var något helt annat att åka med mot förra säsongen. Vi fick lite strul på eftermiddagens sträckor med att bilen inte svarade på gas emellanåt, men felet är troligen hittat, hälsar Patrik Tallåker. 

Övriga hemmaförares placering: Frida Axelsson 8:a i klasen B-förare Volvo Original Grupp F. Tomas Wernersson och Pierre Svensson fyra i klassen C-förare trimmat 2WD. Jennie Blansch sexa i klassen Grupp E C-förare. Christopher Zeijlon och Christoffer Svensson tvingades tyvärr bryta redan under förmiddagen på grund av tekniskt fel.

Här finns resultat från tävlingen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *