Motorsport

Peter och Johan startar i historiskt VM-rally

Motorsport Nästa vecka startar VM-tävlingen Svenska rallyt i Umeå. Tillsammans med världens snabbaste rallyförare finns även en historisk klass och i denna finns Peter ”Nalle” Lundgren och Johan Emilsson från Skillingaryds MK. – Haft svenska rallyt på önskelistan länge, hälsar "Nalle" som åker norröver på tisdag… 

Peter Lundgren i PV:n under Midnattssolsrallyt. Foto: privat

Hur har ni laddat upp för veckans vinteräventyr?
– Laddat upp något speciellt har vi väl inte. Man är lite för gammal för att vara med och slåss utan kör mest för mitt höga nöjes skull och bryr mig inte så mycket om placeringar längre. Det har funnits två tävlingar som jag alltid haft på min önskelista. Det är Midnattssolsrallyt vilken jag körde förra året och nu blir det Svenska Rallyt som ska klaras av.

– Vi lastar husbilen i dag, söndag, och åker uppåt Umeå på tisdag förmiddag, berättar Peter ”Nalle” Lundgren som då tar med sig kartläsaren Johan Emilsson och servicekillarna Mats Johansson och Rasmus Thulin.

Tävlingen för den historiska delen är på fredag och lördag där tre specialsträckor ska avgöras varje respektive dag.

– Bilen har Thomas Theorin hjälpt till att titta över och allt är i toppskick inför tävlingen. Vi har med oss lite ”bra-att-ha” reservdelar och extra växellåda. Bilen är en Volvo PV från 1965 som faktiskt går tredje året på raken i Svenska Rallyt.

Peter Lundgren i Midnattssolsrallyt. Foto: Börje Persson

Bilklassen, som i inbjudan heter ”STD/GT-GTS F-bilar över 1600cc”, kan du förklara den?
– Klass 5 betyder i praktiken en B18 sportmotor upp till två liter och 130 hästkrafter. Inget får göras som inte reglementet 1965, som bilen är tillverkad, tillät. Så det är original grenrör, sportkamaxel och dubbla original SU-förgasare. Dock är det ju en annan sluväxel i bakaxel och tätstegrad växellåda. Inget fartmonster precis men riktigt kul att åka i ändå.

– Med fulldubbade vinterdäck är jag tveksam till om det ens spinner loss i starten och det lär gå tungt som attan på sträckorna. Målsättningen är ju att ta oss runt och ha en rolig vecka med grabbgänget och åka hem med en hel bil på släpet. Det ska bli fantastiskt roligt att få uppfylla den här drömmen tillsammans med Johan, Mats och Rasmus, avrundar Peter Lundgren från Skillingaryds MK.

Rally Sweden Historic är ett nationellt historiska rally enligt det internationella historiska reglementet Appendix K. Enligt tävlingens inbjudan är banans totala längd cirka 480 kilometer varav 120 kilometer specialsträckor fördelat på två etapper, fredag och lördag. På lördag eftermiddag når första tävlingsbil i den historiska klassen slutmålet i Umeå.

Huvudtävlingen, Rally Sweden, ingår i årets rally-VM och är andra deltävlingen i årets mästerskap. Svenskt deltagande där är Oliver Solberg och Isak Reiersen/Lukas Karlsson i Rally2-klassen samt Mille Johansson/Johan Grönwall i klassen Rally3. Rally Sweden startar under torsdagskvällen och målgång söndag vid lunchtid.

PV:n på sommarväg. På fredag blir det annorlunda... Foto: Kåre Granfeldt

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *