Motorsport

Rally-SM: Snurr, punktering, elfel och en klocka som hade högt tempo

Motorsport Under helgen har SSR, South Swedish Rally, arrangerats i Älmhult. Andra deltävlingen i Rally-SM hade Skillingaryds MK Nellie, Andreas, Louise, Jocke och Anton till start. Vi har hört efter hur helgen varit efter målgång i lördagskväll.

Andreas Magnusson blev 12:a i klassen nationella 2WD. Foto: Andreas Magnusson

Nellie Karlsson som tävlar tillsammans med SVT:s expertkommentator Jonas Kruse från Karlstad, i internationella 4WD klassen. 

– Vi hade bra tempo från start i tävlingen. Efter specialsträcka 6, på lördagsförmiddagen, låg vi tvåa i den internationella klass och därmed tvåa totalt i tävlingen. Tyvärr snurrade vi på specialsträcka 7 och tappade mycket tid på detta. Snurren kom från ”ingenstans”. Hade därefter svårt att hämta igen detta. Vi försökte duscha någon sträcka på sista loopen men det räckte tyvärr inte denna gången. Vi har inte haft några moments på tävlingen förutom snurren, så vi får ändå summera detta som en väldigt bra tävling. Vi har ett bra tempo och en bra känsla tillsammans. Och att vi skulle vara uppe och göra så bra tider som vi gjorde hade varken jag eller Jonas räknat med. Så himla roligt! För övrigt har det varit en fantastisk helg och det var superkul att vara på vårt team, Nybes, hemmaplan. Vi hade lite event och andra aktiviteter som lockade mycket folk, summerar Nellie Karlsson som tävlar för Skillingaryds MK. 

I nationella 2WD klassen hade Skillingaryds MK fyra klubbkamrater, i tre ekipage, på startlinjen där två fick bryta under lördagens etapp.

Joakim Blansch och Anton Geijersson:
– Efter gårdagens punktering och tidstapp hade vi idag många nyttiga mil framför oss. Dagen rullade på bra, en bra känsla infann sig och vi försökte hålla ett bra tempo. Klockan hade också ett högt tempo ibland och tiderna kunde varit bättre. Men vi hade skoj och allt fungerade bra, ända tills tankzon efter vårt sista serviceuppehåll… 

– Där vill tyvärr bilen inte starta. Vi försökte hitta på alla sorters lösningar men tiden rann iväg och vi tvingades kasta in handduken. Det visade sig vara en kabel i kontaktstycket som gjorde att spänningen till motorstyrningen försvann. Ett tråkigt slut på denna roliga tävling, men det är bara att ta nya tag så lämnar vi en supertrevlig och lärorik helg bakom oss, summerar Jocke och Anton sin första SM-start i år. 

Louise Blansch skötte kontoret hos sambon Anton Claesson från Grimslövs MS. Louise berättar om helgen: 

– Rallyhelgen började med rekning på torsdagseftermiddagen. Nyttigt för oss båda och vi blev laddade att köra shakedown för att kunna släppa lite på nerverna inför fredagen. 

– Fredag bjöd också på rekning av resterande sträckor innan tävlandet drog igång på kvällen. Under fredagskvällen körde vi två specialsträckor, en snabb och en lite knixigare. Vi båda tyckte det gick helt okej men vi hade betydligt mer att ge. Det är ändå ett tag sedan Anton körde 940:n och som jag läste åt honom. Vi åkte hem med en bra känsla på kvällen. Hem och sova och sedan var det dags att ta sig an de tio specialsträckorna under lördagen. Första sträckan för dagen, specialsträcka 3, satte vi tionde tid i klassen och då började vi tagga till och var riktigt sugna på att köra. Dock hann vi inte längre än att precis starta på specialsträcka fyra där drivaxeln gick sönder. Vi bestämde oss för att vi skulle få ihop bilen så vi kunde starta om på sista etappen. Inte varje dag man byter drivaxel och river ner diffen mitt ute i skogen, säger Louise Blansch. 

– Vi fick ihop bilen och kunde starta om. Dock fortsatte oturen och vi inte hinner inte längre än två svängar på specialsträcka 9 innan något i drivningen lade av igen. Mycket tråkigt då detta är en tävling vi verkligen sett fram emot. Nu blir det till att åtgärda felet och hoppas att det blir någon mer tävling tillsammans, summerar Louise Blansch som tävlade i nationella klassen 2WD. 

Enda SSMK-ekipaget som nådde slutmålet i klassen nationella 2WD var Andreas Magnusson från Vimmelstorp tillsammans med kartläsare Martin Hugosson från Tjust MK. 

– Helgen började inte så bra då vi kom ifatt framförvarande bil och tappade 30 sekunder på första sträckan. Vi tog sedan tio placeringar på de två första sträckorna under lördagen och vi slutade som 12:a i klassen. Jag börjar väl komma in i bilen mer och mer, men det är en stor omställning från 4WD till RWD (reds anm; bakhjulsdrift). Vi är nöjda ändå att komma i mål med hel bil utan punkteringar, avrundar Andreas Magnusson. 

Nästa deltävling i Rally-SM är Rally Arvika. På startlinjen finns Skillingaryds Motorklubb representerade av Nellie Karlsson, Joakim Blansch och Anton Geijersson. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *