Motorsport

SSMK laddar för SM-premiär

Motorsport Traditionella Rally-SM har premiär i Kil under morgondagen och på plats finns flera tävlande från Skillingaryds Motorklubb. Vi har känt förare och kartläsare på pulsen innan nio specialsträckor ska köras under morgondagen

Ny bil. Från vänster ses codrivern Anton Geijersson som bor i Ljungberg och Joakim Blansch från Åker, som tillsammans gör SM-premiär imorgon. Foto: Peter Andersson

Joakim Blansch, nyss fyllda 30 år, ska tillsammans med barndomskamraten Anton Geijersson uppfylla SM-drömmen och står på startlinjen i Värmländska Kil imorgon. Blansch/Geijersson startar i nationella 2WD klassen med VW Golf och ett tufft motstånd väntar då klassen har 43 deltagande ekipage.   

– Vi har precis gjort genomkörningen av tävlingens specialsträckor. Det har varit lite tufft för oss som rookies som oss, men det har gått bra. Vägarna är häftiga och av bra karaktär och vi känner oss trygga med våra noter, hälsar kartläsaren Anton Geijersson från Ljungberg väster om Skillingaryd. 

– Nu blir det lite mat och köra några vändor på shakedown (reds anm; teststräcka) för att känna på det lite. Bilen ska vara i toppskick både efter testet i Rävemåla förra helgen och efter några kvällar i garaget i veckan. Servicen sköter Peter Andersson, Anton Claesson, Mattias Hansson. Wilmer Lennartsson med pappa Henrik Lennartsson med flera står för support, mat och hejarklack. Vårt mål är att framför allt ta oss i mål i detta långa rally. Men såklart även känna att tempot blir bättre och bättre ju längre lördagen går, avrundar Anton Geijersson. 

I samma klass, nationella tvåhjulsdrivet, är Nellie Karlsson kartläsare åt Pontus Berglund, SMK Hörby, i en Volvo 940. Nellie berättar mer; 

– Väldig fina, några snabba och omväxlande med krokiga partier. Vi åkte shakedown och första vändan hade vi problem med bromsarna och var inte riktigt på hugget. Andra och tredje vändan kändes jättebra och helt som vanligt. Vår målsättning är att försöka göra vad vi kan och nå en sådan framskjuten placering som möjligt i vår tuffa klass. Vår service sköter Richard, Pontus flickvän och morfar samt min pappa. Allt känns kanon inför lördagen och vi går ut med en bra känsla, hälsar Nellie Karlsson. 

Idag har Patrik Tallåker och Emilia Sjöberg känt på sin tävlingsbil under teststräckan. Imorgon gäller det i standardbilsklassen. Foto; Emilia Sjöberg

Från Gällaryd utanför Värnamo kommer Patrik Tallåker och Emilia Sjöberg. I Rally-SM startar duon i standardklassen som i år har ett eget SM-tecken. I den nya standardklassen startar sex ekipage.

– Idag har vi rekat och känner att det är varierande vägar där vi kommer få känna på både intensivt och lugnare tempo. Vi testade shakedown och det var skönt att känna på bilen och vi blev mer laddade inför morgondagen. Vi blev rätt chockade över hur mycket publik det var i skogen redan på teststräckan, berättar Patrik Tallåker som tillsammans med Emilia kör en Volvo 940.

– Service har vi ingen då resten av teamet behövde vara kvar hemma på grund av jobb. Men erfarne Christer Westerdahl hoppar in om något skulle krisa. Vår målsättning? Ja, det är alltid kul att satsa men tanken är att ha roligt och lära känna den nya bilen ordentlig. Bilen är relativt otestad sedan innan men verkar bete sig bra hittills. Vi hoppas att det inte kommer några överraskningen imorgon, avrundar Patrik Tallåker under fredagskvällen.

I internationella klassen 2WD finns Skillingaryds Carl Eriksson i högerstolen hos Emrik Smedberg från Wäxjö MS. Bilen duon tävlar i är en Ford Fiesta R2T och i klassen står 14 deltagare på startlinjen på lördag morgon.

– Sträckorna ser väldigt bra ut, väldigt snabba och fina. Vi testade förra helgen så vi står över testet arrangören tillhandahåller under kvällen. Servicen sköter pappa Jerry Eriksson och Oskar Davidsson. Bilen är fortfarande ganska ny för oss så målsättningen imorgon är att hitta en bra känsla och så får resultaten komma därefter, hälsar Carl Eriksson från Värmland.

Tävlingen Rally Killingen blir årets premiärtävling i stora Rally-SM där Skillingaryds MK står som värd för finaltävlingen 24 – 25 september med start och mål i Klevshult.

Ett axplock av tunga meriterade förare till start vid morgondagens premiär:
– PG Andersson, Årjäng, WRC Fabrik Ford/Suzuki, dubbel JVM-segrare
– Emil Bergkvist, Torsåker, JVM, WRC2, Opel Adam, Fabrik Audi Dakar med Mattias Ekström 2021/2022
– Pontus Tidemand, Charlottenberg, JVM, VM WRC2, Fabrik Skoda
– Mattias Adielsson, Torslanda, JWRC/ERC, SM
– Dennis Rådström, Torsby, duktig junior internationellt i JWRC
– Tomas Thunström, Ludvika, svensk mästare i tyngsta klassen 2017
– Patrik Flodin, Hudiksvall, rysk mästare, WRC, överlägsen i SM 2018-2020
– Stig Andervang, Täby, med i allra första juniorlandslaget, holländsk mästare
– Mats Jonsson, Edsvalla, legend med 18 SM-guld
– Jonas Kruse, Grums, vinnare i Volvo Original samt SM. Numera expertkommentator vid SVT

Tävlingen startar lördag klockan 08.00 och tävlingen kan följas här

Funktionär från Skillingaryds MK:s finns också med i Värmland under helgen. Johan Westergren från Klevshult jobbar som teknisk kontrollant för rallytävlingen.

Teamet med Carl Eriksson från Skillingaryds Motorklubb laddar inför morgondagen. Fotot är tagit från Asfalts-SM i Tierp och Fredrik Värnebjörk har tagit bilden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *