Motorsport

SSMK SM-silvermedaljörer i SSR

Motorsport Under helgen som varit har andra deltävlingen, 47;e South Swedish, i Rally-SM genomförts i Älmhult. På startlinjen fanns SSMK:s Joakim Blansch, Johan Pettersson med pappa Per-Ola och Carl Eriksson. Det blev två fina silverplatser och SM-poäng inför tredje deltävlingen som är på hemmaplan, Skilling 500, i juni. 

Prisutdelning standardklassen. Johan Pettersson med pappa Per-Ola blev tvåa. Foto: Annemo Friberg  [1/3]

Prisutdelning internationella 2WD. Carl Eriksson och Melvin Bengtsson blev tvåa. Foto: Annemo Friberg  [2/3]

Carl Eriksson och Melvin Bengtsson med sitt suveräna servicegäng. Foto: Privat  [3/3]

Bakom fotocellen står Johan och Per-Ola och får sin starttid av Leif Samuelsson på lördagskvällens sista specialsträcka i SSR

Tävlingen i Älmhult startade under fredagen och avgjordes under lördagskvällen med en sträcka mitt framför fötterna på servicepersonalen och tävlingsledningen inne i byn Millebygden utanför Älmhult och som klubbkamraterna bemannade.

Johan Pettersson med pappa Per-Ola i högerstolen, kom till senaste tävlingens slutmål (Silverratten i Älmhult för några veckor sedan) med en tilltygad bil. Att komma till start i SM-deltävlingen i samma ort blev en bedrift. 

– Ja, Agne Josefsson har haft fullt upp innan SSR att få ihop bilen till oss. Han har riktat och bytt ut det söndriga. Han är bra på det där och det löste han ”som vanligt”. 

Hur kändes det att köra sin första riktiga stora SM-tävling?

– Fredagskvällen började hyfsat och bilen kändes bra. Starten på lördagen var lite trögt, men gick framåt ändå tycker jag, säger 18-årige Johan och fortsätter: 

– På sträcka sex slog vi sönder fjäderben men tog oss till service. Vi kom ut igen men tog det lite lugnt för att se så allt höll, men sedan ökade vi tempot och på sträcka 10 kändes det riktigt bra och vi tog en sträckseger i klassen standard som vi kör i. På sträcka 11 var vägen rätt dålig och vi slog sönder fjäderbenet igen och kopplingen började slira, men vi kom i mål och vi blev tvåa i klassen. Men när vi skulle köra ut från park ferme (reds anm; parkering efter slutmål och innan protesttiden gått ut) så rasade vi växellådan. Så nu har vi lite att göra igen inför nästa tävling, summerar den unge silvermedaljören. 

I standardklassen var det 15 startande och Johan med pappa Per-Ola körde in en på en imponerade andraplats efter Östgöten Elliot Sjögren/Dennis Norén. 

 

Joakim Blansch på startlinjen på sista specialsträckan. Leif Samuelsson från Råhult noterar starttiden i Josefins tidkort.

Joakim Blansch, trimmat 2WD, tog med sig Josefin Ingvarsson i högerstolen. De kom några hundra meter in på första sträckan under fredagskvällen innan de tyvärr fick bryta.

– Fjäderben, säger Joakim och suckar. Men mina servicekillar åkte hem till Åker och fixade under natten. Jag visste ju att jag hade grejer hemma.

Med tidstillägg startade Jocke om under lördagsmorgonen. Då blev det bränslebekymmer och duon fick återigen kasta in handduken under förmiddagsetappen. I en SM-tävling finns möjligheter att starta om vid varje etapp, om arrangören tillåter. Och det gjordes. När Joakim och Josefin hittade tekniska bekymret på sin VW Golf startade duon återigen om tävlingen efter lunchuppehållet på lördag. De fick åka hela etappen under eftermiddagen och kom till tävlingens slutmål. Klassen var tävlingens största, med 50 startande ekipage och Joakim slutar i mitten, på en 25:e plats trots sina 10 minuters totala tidstillägg.

Carl Eriksson och hans förare Melvin på sista sträckan, där de var snabbast av alla i klassen.

Carl Eriksson lotsade för några veckor sedan Melvin Bengtsson från Kullings till en imponerande fjärdeplats i stora 2WD klassen i sprint-SM i Laholm. I traditionella Rally-SM fanns Carl och Melvin med och då i klassen internationella 2WD där sex ekipage startade. 

De hade en fantastisk bra start på tävlingen och gick till nattvila som ledare i klassen. Carl berättar: 

– Ja, det gick verkligen bra i helgen! Det började dock med lite kopplingsstrul i torsdag på shakedownen så det blev en lång natt på Kronobergs bilverkstad för servicegänget som fick låna verkstaden för att få tillgång till lift. De fick ihop det och när tävlingen drog igång fungerade allt som det skulle. Det här var första riktiga tävlingen med helt egna noter för Melvin och även om vi har tränat några gånger var det lite extra spännande innan start. Allt gick långt över förväntan och en andraplats med så liten marginal uppåt känns nästan som en seger. Väldigt roligt, hälsar Carl efter tävlingen där de efter en timmas fullfartskörning enbart hade 4,6 sekunder till förstaplats i klassen. 

Tävlingen vanns totalt av PG Andersson och Anders Fredriksson från Årjängs MK i den stora fyrhjulsdrivna klassen. 

Efter andra deltävlingen i Rally-SM finns Carl och Melvin på en fjärdeplats i SM-tabellen för den internationella 2WD-klassen där de också fick full pott med poäng eftersom de var snabbast på sista sträckan. Joakim Blansch på en 42:a plats i nationella 2WD-klassen och Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson på en fin 6:e plats i standardtabellen efter att ha knipit fyra, av fem möjliga extra SM-poäng på sista sträckan som bemannades av klubbkamraterna.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs på hemmaplan där Klevshult är huvudorten. Tävlingen mäter närmare 11 mil specialsträckor i Vaggeryd, Värnamo och Gnosjö kommuner den16-17 juni.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *