Motorsport

Vårfajten: Årets folkracepremiär i Föreberg

Motorsport Premiären i Smålandscupen avgörs på lördag då Skillingaryds Motorklubb bjuder in till folkrace. – Rekordmånga juniorer, kommenterar tävlingsledningen

Pia Thulin är ordförande i motorklubben och imorgon jobbas det i tävlingsledningen

Det är fyra år sedan folkracetävling arrangerades i Föreberg, strax väster om Åker, utanför Skillingaryd. Pandemin gjorde det omöjligt men på lördag är det dags och det är en förväntansfull tävlingsledning… 

– Det är 82 förare som kommer till start, varav rekordmånga 19 juniorer. Tävlingen arrangeras med tre kvalomgångar där poäng delas ut. De förare som har samlat ihop flest poäng efter tre omgångar får köra finalomgång. I finalomgången tillämpar vi så kallad ”runner up”, vilket betyder att vinnaren i C-finalen får vara med i B-final, vinnaren i B-finalen får köra A-final. Vi är väldigt glada över det fina startfält vi har fått, säger Pia Thulin från tävlingsledningen i Skillingaryds MK.

Hemmaförarna i klass senior är Anton Geijersson i en Volvo, Martin Blomgren i en Opel och Pontus Mejving startar i en Skoda. I den sammanslagna dam och veteranklassen finns Moa Roos Nykvist med i sin Saab och i juniorklassen kör Milton Stenbäcken sin första folkracetävling i en Volvo. Tävlingen har ett 70-talet funktionärer som till största delen har hemmadress Skillingaryds Motorklubb. 

I folkrace finns det fyra förarklasser. Junior får man deltaga från och med det kalenderår man fyller 15. Från kalenderåret när föraren fyller 18 år gäller klassen senior eller särskilda dam- respektive veteranklass. Som kvinnlig förare över 18 år eller veteran kalenderår 50 år kan man också tävla i särskilda dam/veteranklassen, vilket finns möjlighet till i lördagens tävling.

När förarna kommer till Föreberg på lördag morgon görs administrativ incheckning där klubbens funktionärer kontrollerar tävlingshandlingar, liten och giltig legitimation. Därefter kör föraren med sig bilen till besiktningen som är på startplattan där en säkerhetskontroll av både bilen och den personliga säkerhetsutrustningen, genomförs. Innan tävlingen har arrangören ett förarsammanträde, som har obligatorisk närvaro.

När tävlingen är i gång körs tre varv på banan, där ett alternativspår ska köras minst en gång per heat. Kör man inte alternativspåret blir man utesluten ur det heatet. Utmed banan i Föreberg finns ett antal flaggposteringar som alla de tävlande ska uppmärksamma på. Det kan bland annat visas en gul flagg vid en postering och då är det ett hinder på banan fram till nästa postering och då är omkörning förbjuden. Förutom gul flagg finns bland andra grön, vit, röd, tjuvstart och målflagga att hålla reda på, både för funktionärer och förare. I årets Smålandscup, som är en öppen cup men arrangeras av klubbar i Småland, är det sju deltävlingar under året där lördagens deltävling är den första. 

Här finns lördagens startlista.

Folkracebilar engagerar stora som små. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *