Orientering

BSOK-löpare har goda chanser i SM

Orientering Orienteringen går in i en hektisk mästerskapsperiod som inleds till helgen med flera SM-tävlingar. Bredaryds SOK har elva deltagare, Skillingaryds FK tre och Vaggeryds SOK en.

Senior- och junior-SM springs i Norrbotten i trakterna kring Boden och Luleå. Dit skickar BSOK tio deltagare. Först gäller det medeldistans-SM med kval på fredag och final på lördag. På söndag handlar det om stafett-SM där BSOK har lag i tre av de fyra klasserna.

Störst förhoppningar vilar på 19-årige Axel Elmblad i H20-klassen. Han tillhör definitivt medaljkandidaterna där det stora favoritskapet ligger på Stora Tunas Viktor Svensk.

Ett orienterings-SM är alltid svårtippat beroende på att Sverige har en fantastisk stark bredd på topplöpare i såväl senior- som juniorklasser. Det är mycket som kan hände i den här sporten och egentligen finns det dussinet löpare i stort sett i varje klass som kan vinna. I seniorklassen, H21, har BSOK tre löpare, Emil Auselius, nyförvärvet Johan Runesson och Filip Trofast. Emil och Johan kan absolut vara på topp-10. 

Söndagens stafetter blir intressanta. I herrklassen har ju BSOK ovan nämnda trio och gör alla tre i det närmaste felfria lopp kan slutplaceringen bli riktigt bra. Den chansen har också juniorerna även om Filip Broling och Anton Gunnarsson ligger snäppet bakom de främsta. Men, så har ju BSOK Axel Elmblad och 2019 då BSOK vann juniorklassen grundlade Axel triumfen genom att rycka loss med åta minuter på mellansträckan. Några krav ska inte ställas på damjuniorerna som springer stafett tillsammans för första gången. Men, tre bra lopp kan ge en finfin placering.

Bredaryds löpare i stora SM är: Moa Hansson (D21), Clara Samuelsson (D20), Stina Andersson (D18), Tuva Nylund (D18), Emil Auselius (H21), Johan Runesson (H21), Filip Trofast (H21), Axel Elmblad (H20), Anton Gunnarsson (H20), Filip Broling (H18).

Lokal kvintett i VSM

BSOK:s elfte SM-deltagare till helgen är Carina Svensson. Hon springer veteran-SM som arrangeras i Köping och Körtinge. På menyn står sprint, medel och lång, tre lopp på tre dagar. Det ska passa Carina, som är bra tränad och definitivt i toppform. Hon har sprungit tio tävlingar där hon vunnit sex, varit tvåa två gånger och trea två gånger.

Carina Svensson är sexa på Sverigelistan i D50, men 83:a på rikslistan, inkluderat seniorer och juniorer. Springer Carina rätt blir hon svårslagen.

Skillingaryd och Vaggeryd är också representerade. Från VSOK är det Lisbeth Karlsson i D70 medan SFK kommer med tre rutinerade herrar. Det är Torild Bornetun i H85, mågen Jonas Bornetun i H55 och Lars-Åke Claesson i H75. Alla fyra springer i starka klasser, men topp-10-placeringar är absolut inga omöjligheter.

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *