Orientering

Emil prisas som årets orienterare

Orientering Bredaryds SOK:s Emil Auselius har tidigare utsetts till Årets orienterare i Småland för 2018 och nu ska han få ta emot priset.

Emil Auselius. Pressbild

Den gångna helgen genomfördes orienteringspremiären för året i Åhus i Skåne. På plats fanns Emil Auselius, 19-åring från Bredaryds SOK. På onsdag hyllas han som Årets orienterare 2018 i Småland, när förbundet har sitt årsmöte i Vrigstad.
– Det var ingen bra premiär, säger Emil efter tävlingarna utanför Kristianstad.
– Jag har varit sjuk under sportlovet och är långt från formen nu. Men det är inte nu man ska vara bra. Mitt stora fokus i år är att kvala in till Junior-VM i Danmark i sommar.

Landslagsdebuten gjorde Emil under 2018 när han fanns med i yngre juniorlandslagsgruppen vid ett par tillfällen. Dessutom blev han uttagen i juniorlandslaget inför 2019.
– Nu gäller det att kunna behålla den platsen. Det blir tufft, det är minst ett tiotal killar som slåss om sex platser till JVM, analyserar Emil.

• Pluggar i Eksjö
Till vardags går han tredje året på orienteringsgymnasiet i Eksjö, och där blir det ytterligare ett år, eftersom han valt att dela upp studierna på fyra år. Närmast åker han med skolan till Frankrike på ett tio dagar långt träningsläger.

Grunden till att han av Smålands Orienteringsförbund utsetts till Årets orienterare 2018 är framför allt SM-guldet på natt och SM-silvret på ultralång, men också en rad andra lopp.

• Missnöjd med 2018…
– Själv är jag egentligen rätt missnöjd med 2018. Jag lyckades inte på de tävlingar som jag siktat mest på. Mest nöjd är jag egentligen med det lopp jag gjorde på medeldistansen vid juniorlandskampen i höstas.

Till det här året har Emil, för att vara mer hungrig i de rätta tävlingarna, beslutat sig för att tävla mer sparsamt.
– Jag ska koncentrera tävlandet enbart till värdetävlingarna och sedan välja bort ett antal andra lopp. På så sätt vill jag få bättre skärpa när det verkligen gäller, säger han.
Lyckas Emil Auselius med den målsättningen talar mycket för att han kan bli Årets orienterare även 2019…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *