Orientering

Sjätte SM-guldet för Axel – Anton G fyra

Orientering Det fanns förhoppningar för Bredaryds SOK i dagens SM-finaler i medeldistans. Och, Axel Elmblad infriade med att ta ännu ett guld.

Att Axel Elmblad är uttagen i Sveriges trupp till junior-VM är absolut ingen tillfällighet. Han är junioren som ständigt levererar på topp.

Han gjorde ett bra kval och vann sitt heat i går.

– Men, i efteranalys hade jag tappat lite mer tid än jag först trodde, berättar purfärske svenske mästaren Elmblad.

Han var dock inte förstahandsfavorit till guldet. Den pressen har alltid Viktor Svensk från Stora Tuna, som ju är rankad etta i H20 och som vinner det mesta. Han har dock en konkurrent som flåsar i nacken mer än andra. Nämligen Axel Elmblad.

Och, i dag var det Svensk som fick jaga. Axel öppnade loppet i Norrbottenskogen grymt – eller charmant.

– Det var lite segt innan start men det brukar det vara i SM. Första halvan var ändå bra, kunde nog haft 40 sekunder bättre tid.

Elmblad satte dock ribban högt för konkurrenterna. Vid första radiokontrollen var han 1.02 före Viktor Svensk och vid andra var han 1.07 före.

• Vad hände sedan?

– Andra halvan av loppet var lite sämre och det var svårt på sista berget. Det blev onödigt spännande.

Ja, vid förvarningen var ledningen plötsligt endast 14 sekunder och på sista biten in till mål gav Svensk allt, men kom aldrig i kapp.

Axel Elmblad vann med fem sekunders marginal.

Därmed tog han sitt sjätte SM-guld och sitt femte som junior. Bara det är magnifikt. Första guldet tog han 2017 i USM, i sprint. Sedan blev det dubbelt upp 2019 få han tog hem medel och stafett, dubbelt 2020 också då han toppade medel och lång.

– Så i dag tog jag tredje raka medel-guldet, myser BSOK:s främste SM-löpare genom alla tider.

Klubben fyller ju 80 år om ett par veckor och det blev ett par godbitar till i dag. I samma klass, alltså H20, belade Anton Gunnarsson fjärde plats.

Axel och Anton följdes åt i unga år och turades om att vinna. Anton har de senaste åren haft det tyngre, då han dragits med ryggproblem.

Men, han har i år visat stigande form. Han vann förra helgen H21-klassen i Jönköpings båda tävlingar även om konkurrensen inte var bred. Han blev åtta i fredagens kval och var inte nöjd med att enbart få springa A-final. Anton klämde till med fjärde plats 3.49 efter Axel Elmblad, men bara 42 sekunder från brons.

Åtta med mersmak

I herrarnas huvudklass visade Sverigettan Gustav Bergman, Ravinen, klass. Han vann nästan exakt två minuter före Anton Johansson, Orion. BSOK hade förväntningar på Emil Auselius och Johan Runesson. Dock ”kraschade” Emil, men nyförvärvet Johan Runesson tog ännu en SM-plakett (som de tio bästa belönas med).

Johan blev finfin åtta och var bara 36 sekunder från silvret. Han var bra med i början, men tappade viktiga sekunder på mitten.

Resultat,

SKOGSÅ, Boden, SM medeldistans, finaler:

H21 A-final, (39): 1) Gustav Bergman, Ravinen Nacka, 38.03, 2) Anton Johansson, Orion, 40.02, 3) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, 40.03, 8) Johan Runesson, Bredaryds SOK, 40.38, 32) Jakob Andersson, Ljnné (tid. BSOK), 48.46, 38) Emil Auselius, BSOK, 58.07.

H21 B-final (35): 1) Erik Herne, Ravinen, 32.27, 22) Filip Trofast, BSOK, 41.37.

D21 A-final (44): 1) Lisa Risby, Kåre Falun, 38.12, 2) Karolin Ohlsson, Järla, 38.37, 3) Ellinor Tjernlund, Tisaren Hallsberg, 39.00.

D21 B-final (34): 1) Erica Edman, Thor Uppsala, 40.57, 10) Amanda Hansson, Göteborg-Majorna (tid. BSOK), 48.02.

H20 A-final (40): 1) Axel Elmblad, BSOK, 30.18, 2) Viktor Svensk, Stora Tuna, 30.23, 3) Philip Carlsson, Nyköping, 33.25, 4) Anton Gunnarsson, BSOK, 34.07, 5) Joar Hertin, IKHP, 34.10.

H18 B-final (40): 1) Edvin Nilsson, Långhundra, 26.47, 10) Filip Broling, BSOK, 37.51.

D18 A-final (42): 1) Hanna Jonsell, Thor Uppsala, 31.29, 4) Boglarka Czako, Ekjsö, 32.31, 19) Tuva Nylund, BSOK, 42.13.

D18 B-final (37): 1) Tove Vallerius, Göingarna Knislinge, 30.47, 24) Stina Andersson, BSOK, 47.24.