Orientering

Svensk EM-succé med guld och silver

Orientering Efter många försök så fick Sara Hagström till en fullträff på EM-sprinten i Italien. Hagström tog guldet åtta sekunder före Tove Alexandersson på silverplats som därmed säkrade totalsegern i världscupen för nionde gången i rad.

Sara Hagström. Foto: Fredrik Tanfara, Svensk Orientering

I herrklassen slutade Martin Regborn fyra, en sekund från pallen.

Sara Hagström har radat upp fjärdeplatser i mästerskap men idag höll det hela vägen till guld för Falköpingstjejen som representerar IFK Göteborg Orientering.
– Det var väldigt oväntat, men plötsligt händer det. Väldigt häftigt, konstaterade Hagström när guldet var i hamn.
– Jag har haft bra känsla på passen innan. Men att formen var så här bra det trodde jag inte, fortsatte Hagström.

– Hon är så värd att ha marginalerna på sin sida, sa Tove Alexandersson som kunde glädja sig åt att världscupsegern var säkrad
Det var Tove Alexandersson nionde raka totalseger världscupen. Därmed tangerade hon schweiziskan Simone Niggli i antalet totalsegrar.

Bakom Hagström och Alexandersson gjordes flera starka insatser av de svenska tjejerna. Lina Strand, Hanna Lundberg och Emma Bjessmo tog sig in alla in topp tio som sexa, sjua och tia.

Herrarnas EM-sprint blev en tät sekundkamp om medaljerna där Martin Regborn som bäste svensk var en sekund från brons och sex sekunder från guld. Schweizaren Matthias Kyburz vann fyra sekunder före Kasper Harlem Fosser, Norge och fem före finländaren Tuomas Heikkilä som trea.

Med en orienteringstekniskt ganska lätt sprint så blev det en sekundkamp om medaljerna där Martin Regborn hamnade precis utanför pallen. Det såg länge ut som han skulle knipa ett brons men så överraskade finländaren Tuomas Heiklilä med att följa upp sitt fina kval med en stark finalinsats när han som sist startande spurtade in sekunder före Regborn.

Drygt halvvägs var Regborn var tio sekunder efter Kyburz och Heikilä och åtta efter Fosser. Han plockade sedan några sekunder men missade pallen precis.

– Sista tre kontrollerna in var det ren löpning i princip. Då var det bara att försöka ge allt och släppa kartan lite grann. Det var också väldigt lätt i början sedan lite klurigt i mitten. Jag har genomfört det bra och har inte missat någonstans. När man springer är det svårt att veta om vägvalen är rätt, kommenterade Regborn efter sitt lopp.

Resultat
EM sprintfinal, Verona, Italien

Damer 3,0 km
1. Sara Hagström, Sverige 12,17
2. Tove Alexandersson, Sverige + 0,08
3. Simona Aebersold, Schweiz + 0,23

Övriga svenska placeringar
6. Lina Strand + 0,44
7. Hanna Lundberg + 0,45
10. Emma Bjessmo + 0,47
38. Alva Sonesson + 1,38
42. Tilda Östberg + 1,45

Herrar, 3,5 km
1. Matthias Kyburz, Schweiz 12,26
2. Kasper Harlem Fosser, Norge + 0,04
3. Tuomas Heikkilä, Finland + 0,05

Svenska placeringar
4. Martin Regborn + 0,06
6. Jonatan Gustafsson + 0,16
8. Emil Svensk + 0,23
10. Isac von Krusenstierna + 0,28
11. Oskar Andrén + 0,30
12. Axel Granqvist + 0,34
15. August Mollén + 0,37

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *